Jorwert – Jirnsum

Jorwert – Jirnsum

De kerk is prachtig, maar slaapt toch minder goed. De veldbedjes zijn hard en het ‘nooduitgang lichtje’ nogal fel. Ook de kerkklok bonkt lekker door de hele nacht, afgewisseld met het geluid van muggen. Geen spoken, maar genoeg voor een wat minder goede nachtrust. Toch was het wel speciaal, zo in de kerk!

In de ochtend is er een bijeenkomst van een soort spiritueel klooster genootschap. We zijn welkom, maar slaan het toch even over. Om te voorkomen dat we nog in bed liggen als ze binnenkomen, staan we vroeg op. We zijn net ingepakt als de eersten rond 8.15 al binnen komen! De zon schijnt voor de verandering, dus besluiten we maar lekker vroeg te vertrekken.

Het is vanochtend prachtig weer. De zon komt op boven de weilanden en geeft prachtige plaatjes. Zo mooi dat we de afslag missen en een stukje terug moeten. Door de velden lopen we naar Mantgum. Alle dorpjes hier zijn prachtig. Het is duidelijk dat Friesland vroeger een rijk gebied was, want er staan erg mooie statige huizen! Het ene dorpje is nog mooier dan het ander.

In Mantgum is de kerk open, dus kunnen we eindelijk een kerkje van binnen bezichtigen. Het is een kerk op een terp, zoals er hier in deze regio veel zijn. De kerk is eenvoudig, maar met prachtig houtwerk. Leuk om toch nog ergens binnen te kunnen kijken.

Na Mantgum lopen we richting de toren van de St. Nicolaaskerk, die ook duidelijk op een terp ligt. Het trapje van de kerk kijkt uit over de weilanden en ligt heerlijk in de zon. Een goede plek voor een pauze. We hebben tijd zat, omdat we zo vroeg zijn vertrokken.

Daarna gaat het over bruggetjes en door de weilanden naar Easterwierrum en Raerd. We komen langs het oude landgoed Jongemastate. Het huis is er niet meer, maar de toegangspoort en het prachtige park lugt er nog. We maken een gezellig praatje met de tuinman en en lopen dan verder.

De rest van de route gaat over asfalt, maar de omgeving en de boerderijen blijven mooi. De regen lijkt ons steeds net te missen, dus helemaal droog komen we aan in Jirnsum. Dit is op de helft van onze tocht. Vanaf hier lopen we weer terug naar het Noorden.

Het café is open en eindelijk kunnen we genieten van een appeltaart! Onze B&B ligt helemaal aan de andere kant van het dorp. Gelukkig is het dorp niet zo groot en na 20 minuten kunnen we weer voldaan onze schoenen uit trekken!

In de avond lopen we voor het eten nog eens terug naar het café. Een supermarkt is hier niet en dit is de enige plek om wat te eten. Het is rustig en de drie tafeltjes die bezet zijn liggen ver uit elkaar. Toch prettig in deze tijd!

Nu zijn we terug op de kamer. Hopelijk slapen we beter dan afgelopen nacht!

Één reactie

  1. film modu schreef:

    I would like to receive the material by email because it is very insightful. Francine Casper Curley

Reacties zijn gesloten.