Nederlands Kustpad – Vogelenzang naar Santpoort Noord

Nederlands Kustpad – Vogelenzang naar Santpoort Noord

Startpunt: Bushalte Waterleiding, Vogelenzang

Eindpunt: Station Santpoort Noord

Afstand: 25 km

Kenmerken: Duin en strand, door bos en over zandduinen

Horeca: voldoende horeca onderweg, wel druk bezocht

Ik vertrek al vroeg met de trein naar Heemstede-Aerdenhout. Ik wil vandaag 25 km lopen en in de winterperiode betekent dat dat je maar een ‘beperkt’ aantal uren licht hebt om te wandelen. Buslijn 9 brengt me binnen vijf minuten naar de ingang van de Waterleidingduinen.

De parkeerplaats bij de ingang is al half vol, ondanks het vroege tijdstip en het niet zo heel erg mooie weer. De bezoekers rond deze tijd bestaan vooral uit hardlopers en gezinnen met jonge kinderen. Het restaurant bij de ingang en ook het bezoekerscentrum zijn nog gesloten. Eerst maar een stukje lopen dan, voordat het tijd is voor koffie.

Ik koop braaf een toegangskaartje bij de ingang, ondanks dat ik maar een uurtje door de duiden zal lopen. In de Waterleidingduinen wemelt het van de herten, en al gelijk bij binnenkomst kom ik er een aantal tegen. De route loopt door ‘duinbos’. De kale bomen leveren een steeds wisselend schouwspel tegen de bewolkte lucht. Na ongeveer een uur lopen, verlaat de route de Waterleidingduinen bij Zandvoort. Het restaurant bij de uitgang oogt aantrekkelijk, maar ik besluit toch nog even door te lopen.

Na een kort stukje langs de weg loop ik het natuurpark van Zuid Kennemerduin in. Het duinlandschap is hier opener. Het eerste gedeelte loopt over een klinkerweg. Vroeg in de ochtend is het hier nog wel rustig, maar op mooie dagen is dit een druk belopen en befietst gebied. Het bezoekerscentrum Kennemerduin is een mooie tussenstop voor de lunch. Je kunt hier ook gelijk wat meer leren over het duinlandschap en haar bewoners.

De route loopt via bossen en duinen richting het strand. Het is af en toe aardig klimmen over de hoge duinen, die vervolgens prachtige uitzichten geven over het gebied. De waterwinning is in dit gedeelte van de duinen enige tijd geleden gestopt, zodat delen van het duin weer onder water zijn komen te staan. In de juiste tijd van het jaar wemelt het hier van de trekvogels, maar nu is het rustig op het water.

Ondanks het niet zulk mooie weer is het toch druk in de duinen. De strandtent bij de zee is dan ook erg druk. Ik maak gebruik van de WC, maar de drukte binnen drijft me weer weg. Het is er wel gezellig met haardvuur en lekker eten, maar voor mij nu iets te druk.

Nu de beschutting van de duinen is verdwenen, staat er een koude wind op het strand. Ik loop 1,5 km over het harde zand, om dan via een hoge zandduin weer het duin in te lopen. Dit deel van de route is bij hoog water niet begaanbaar, en ik loop dus via het fietspad de alternatieve route. Het is ook hier een prachtig duingebied. Als ik een smal paadje inga om terug te lopen naar de hoofdroute, waan ik me weer alleen op de wereld. Over zandpaadjes loop ik door de duinen en het bos naar de uitgang. De dag eindigt weer zoals deze begon, met vooral veel joggers die aan het eind van de dag nog een rondje door de duinen lopen.

12 reacties

  1. Briangen schreef:

    The data is rather useful.

  2. JamesSlich schreef:

    Great looking website. Assume you did a great deal of your own coding.

  3. erjilo pterin schreef:

    Keep functioning ,remarkable job!

  4. grolyrto lemcs schreef:

    Hi! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

  5. I quite like reading through a post that will make men and women think. Also, thank you for permitting me to comment!

  6. Clair schreef:

    wonderful points altogether, you simply gained a new reader.
    What could you recommend about your submit that you just
    made a few days ago? Any positive?

  7. 바카라 schreef:

    I pay a quick visit day-to-day a few sites and
    websites to read articles or reviews, however this website offers feature based content.

  8. 바카라 schreef:

    I was able to find good info from your content.

  9. 우리카지노 schreef:

    Thanks for the auspicious writeup. It in reality used to be a entertainment account it.
    Glance complex to far brought agreeable from you!
    By the way, how can we communicate?

  10. Hey There. I discovered your blog the usage of msn. This
    is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful information. Thank you for the post.
    I will definitely comeback.

  11. I think the admin of this website is genuinely working hard in support of
    his website, because here every information is quality based material.

Reacties zijn gesloten.