Corona Camino plannen

Corona Camino plannen

Mijn agenda herinnert me er aan dat ik volgens de oorspronkelijke planning vandaag in Santiago de Compostela zou aankomen. Na een tocht van twee weken over de Camino Primitivo. De vluchten en hotel had ik net voor het begin van de Corona uitbraak geboekt. Blij dat ik een besluit had genomen wat ik na afronding van de Via Francigena zou gaan lopen.

September/oktober leek toen nog ver weg, maar naarmate de zomer vorderde werd duidelijk dat ik dit jaar niet naar Spanje zou afreizen. Vluchten werden geannuleerd en Spanje kreeg een negatief reisadvies. Als ik nog wilde wandelen dit jaar, moest ik iets anders verzinnen.

Een voucher voor een camping in Leeuwarden, in verband met een afgelast festival, bracht mij bij het Jabikspaad in Friesland. Het Jabikspaad is de start van de door Karel de Grote in een droom aangegeven route naar Santiago: beginnend bij de Friese Zee, door Europa en Galicië naar Santiago. Jacobus zei hem in de droom: ‘Tot het einde van de tijd zullen pelgrims van zee tot zee trekken’. Dat leek me een goede Camino voor dit jaar!

Inmiddels zijn alle accomodaties geboekt, de routegids is aangeschaft en er is zelfs een stempelkaart. Ik loop samen met Corrie, die heel graag het Jabikspaad wilde lopen. Zij loopt iets minder ver dan ik normaal doe, dus wordt het een relaxte Camino. In een week tijd lopen we een rondje in Noord Friesland. We starten zondag in St. Jacobiparochie.

De route is ook te downloaden via www.santiago.nl als onderdeel van de Nederlandse Jacobsroutes. Meer informatie is te vinden op www.jabikspaad.nl.

Het zal een andere Camino worden dan gepland, maar ik kijk er net zo naar uit!