Wier-Franeker

Wier-Franeker

Om negen uur vertrekken we. Redelijk bijtijds, want vanmiddag hebben we nog een bezoek aan het planetarium in Franeker gepland. Het eerste stuk lopen we langs de weg terug naar de route. We pakken de route op bij een schattig paadje langs knotwilgen, dat ons naar de kerk van Minnertsga leidt.

De kerk is open, maar op zondagochtend is er een kerkdienst aan de gang die we niet willen verstoren. Dan maar weer verder. We lopen door akkerbouw gebied. Het dorp uit gaat de route over een glibberig weggetje door de weilanden. Het waait flink, dus al snel is mijn hoofd ‘leeg gewaaid’, precies waarvoor ik kwam!

De lucht is dreigend, en af en toe krijgen we een kort buitje over ons heen. Maar eigenlijk nooit lang. Aangekomen in Reid staat er een Jabikspaad informatiebord en een bankje om even uit te rusten. Tijd voor koffie. We komen geen horeca tegen onderweg, dus zelf maar heet water mee genomen. We zijn ongeveer op de helft.

Langs een wat minder interessante grotere weg lopen we door naar Boer, met een schattig rood kerkje. Helaas kunnen we niet maar binnen, alles is dicht. Na de grote weg lopen we leuk door de velden richting Schalsum en door naar Franeker.

Franeker is op het eerste zicht een mooie stad. Met grachten en herenhuizen er langs. Ons hotel De Doelen licht naast de Martinikerk (ook dicht). We blijken een kamer met twee kamertjes te hebben. Dus hebben we vannacht ieder onze eigen kamer! Na wat opfrissen gaan we op weg naar het planetarium van Eise Risinga.

Binnen is een tentoonstellingsruimte over ons zonnestelsel en de sterren. Veel prachtige telescopen en ‘globes’ met de sterrenhemel erop. Maar het hoogtepunt is het planetarium dat Eise zelf bouwde. Een ongelooflijk precisie werk dat nog steeds op tijd loopt! Het planetarium bouwde hij in de woonkamer, waar ook werd gekookt en geslapen. In de kasten naast de bedstee zitten de gewichten. Op zolder is het hele uurwerk gebouwd. Ongelooflijk dat hij dat alles zelf heeft ontworpen en alles ook zelf heeft uitgevoerd!

Erg onder de indruk lopen we een stukje route terug naar de Stadsherberg. Hier kunnen we een stempel halen en gelijk de thee drinken die we onderweg hebben gemist.

Vanavond eten we in ons hotel. Lekker in de buurt. Dan kunnen we daarna zo ons bed in rollen. Ik ben rozig, letterlijk en figuurlijk, van de hele dag buiten lopen in regen en wind. Nu schijnt de zon. Duimen maar dat ie zich morgen wat vaker last zien.