Einde

Einde

Aan alles komt een eind. Zo ook aan jaren lopen naar Rome! En wat doe je dan op zo’n laatste dag in Rome. Nou, lopen! Niet echt natuurlijk, maar toch. Ik ga naar de San Giovanni in Laterno basiliek. Eer uurtje wandelen.   Onderweg kom ik langs restanten van Romeinsehuizen. Meer zoals de normale (rijkere) mensen woonden, in plaats van een keizer. Het lijkt me leuk en ik ga kijken. Je moet een beetje je verbeelding gebruiken, want de fundering van een kerk is dwars door de huizen heen gebouwd. Ik bevind me dus ook onder een kerk.               Na dit bezoek loop ik verder naar de basiliek. Deze basiliek was voordat de pausen naar Avignon en daarna het Vaticaan verhuisden, de zetel van de paus. Het is dan ook een grote basiliek met een klooster erbij. De basiliek is overdadig versierd, maar toch weer heel anders dan de nieuwere kerken!  Veel schilderingen en hout. Er is een dienst gaande, en het gezang past wel mooi bij de oude sfeer van de kerk.               Het is ook mogelijk een kijkje te nemen in de kloostergang.           Na de basiliek loop ik verder naar het oude Romeinse badhuis. Een van de best bewaarde uit de oudheid. Je moet wel even geduld hebben om binnen te komen. Er staan denk ik 30 mensen voor me in de rij en dit duurt ruim een half uur. Soms loopt het gewoon 5 minuten helemaal niet door. Echt belachelijk! Geen idee ook waarom het zo lang moet duren, maar iedereen in de rij klaagt. Ik heb echter geen ander plan voor vanmiddag, dus blijf ik maar staan.   Eindelijk binnen is het ook wel indrukwekkend. Zo maken ze een Spa tegenwoordig niet meer. Ongelooflijk hoog en groot. Er kwamen dagelijks 8000 mensen. En heel ingenieus gebouwd met watersystemen etc. Bovendien ligt het in een mooie rustige tuin. Ik merk dat ik weer behoefte heb aan natuur. Zo’n stad is leuk, maar liefst pak in mijn rugzak en loop verder. Helaas loop ik nu eerst richting het vliegveld en terug naar Nederland. Een nieuwe tocht laat nog even op zich wachten!               Na het badhuis, waar je helaas niet meer kon badderen, mijn tas ophalen en naar het vliegveld. Maar niet voordat ik nog een laatste ijsje heb gehad!   Inmiddels zit ik op het vliegveld. Ingecheckt en alles, wachtend op de vlucht naar huis. Het avontuur zit er weer op. Vanavond weer in mijn eigen bed.  Ook wel weer fijn!

3 reacties

 1. erjilopterin schreef:

  It is in point of fact a great and useful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 2. grolyrtolemcs schreef:

  I couldn’t resist commenting

 3. Greetings! Very helpful advice within this article!
  It’s the little changes that make the biggest changes.

  Thanks for sharing!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *