Verder Spanje in

Verder Spanje in

Woensdag 24 augustus

Als ik om zes uur opsta, ligt een groot deel van mijn kamergenoten nog te slapen. Best ongewoon, want tot nog toe staan de meeste mensen om zes uur of eerder op. In veel refuges gaat dan ook gewoon het ligt aan. Zachtjes inpakken op de tast dus. Gelukkig had ik veel de avond ervoor al gedaan, dus ging het snel. Na het ontbijt help ik een landgenote met het afstellen van de rugzak. Zij is, zoals velen hier, behoorlijk onvoorbereid op weg gegaan. Aan de ene kant vind ik dat ontzettend stom, het is tenslotte niet niks om zo’n grote fysieke inspanning te leveren. Aan de andere kant heb ik er ook bewondering voor, gewoon gaan en wel zien wat er gebeurt. Feit is wel dat veel van deze mensen de Camino na een paar dagen strompelend lopen, met pijn in de spieren en voeten vol blaren. Dan houd ik het toch liever op een goede voorbereiding. Ook vandaag is het weer flink klimmen, waarna het een beetje op hoogte blijft stijgen en dalen. In het eerste dorpje verzamelt iedereen zich weer bij de bakker voor de koffie en een broodje. Iets wat ik in Frankrijk vaak erg miste. We lopen door landbouwgebied. Ook Spanje kan oneindige vlaktes hebben, maar het lijkt hier door de bergen en het ontbreken van asfaltwegen toch minder saai. De gezellige stops om de zoveel kilometer helpen natuurlijk ook. In Estella aangekomen ben ik net op tijd voor de laatste plek in een kleinere refuge. Na een uurtje slapen ga ik op onderzoek uit. Ik eet wat en maak een wandeling door de stad. Helaas is de kerk in restauratie, en dus dicht. Ik neem een kijkje bij de ruines van het oude kasteel, waar ik helemaal alleen ben. Er staat vandaag een windje, wat heerlijk is na de hitte van de afgelopen dagen. Het is echt even bijkomen zo. ’s Avonds moeten zelfs de truien aan, die ik sinds de kou in juli niet meer nodig heb gehad! We eten gezamenlijk in de gite en dan natuurlijk weer bijtijds naar bed.

Woensdag 25 augustus

Ook hier in Estella blijven veel mensen langer liggen dan zes uur. Ik houd het toch rond die tijd voor opstaan, om minder in de warme middag te hoeven lopen. Eerste stop is de wijnfontein, een kraan waar wijn uit komt. Deze was er vroeger al voor de pelgrims, en de traditie bestaat nog. Hele flessen worden er gevuld. Ik houd het op even proeven, want wijn voor acht uur ’s ochtends gaat me iets te ver. De route naar Los Arcos kent vandaag twee varianten; een over de heuvel door bos en met prachtig uitzicht, en een ‘lagere’ route. Volgens mijn kaartje klim je wel hoger met de alternatieve route, maar is het percentage van de stijging veel lager. Ik besluit via het alternatief te gaan, en ben dan ineens al mijn medepelgrims kwijt, die voor de standaardroute kiezen. De route loopt prachtig door het bos langzaam omhoog, maar zwaar is het niet. Onderweg wordt het klimmen beloond door fantastisch uitzicht. Zeker de moeite waard om iets om te lopen. Als ik weer terug ben op de ‘gewone’ route loopt deze de onbeschutte akkerbouwvelden in. Er staan graan, olijven en druivenranken. Het is weer even ouderwets verstand op nul en doorstappen. Ik weet niet of het komt doordat ik dit ‘geoefend’ heb, maar ik loop veel mensen voorbij. Al snel, het is pas half een, ben ik in Los Arcos. In de auberge kom ik Chris en Armand weer tegen, met wie ik een ‘prive’ kamer deel. Verder bespreek ik een massage, die heb ik wel weer eens verdiend vind ik. Morgen en overmorgen zijn lange etappes. Het is dus onvermijdelijk dat ik in de warmte moet lopen, want in een ochtend haal je dat niet. Vandaag even opladen kan dus geen kwaad.

2 reacties

 1. Anoniem schreef:

  Dag Esther, je gaat als een speer!
  Als ik een verslag lees,ben je inmiddels al weer stukken verder.
  Santiago komt dichterbij! Veel wandelplezier toegewenst van Joep.

 2. Matthijs schreef:

  Hoi Esther, een tijdje vergeten je blog te bekijken, maar ik lees dat je nu al in Noord-Spanje zit. Indrukwekkend! Via google maps even gekeken waar je een paar dagen geleden was (estella-lizarra en los arcos). Lijkt me een mooi gebied.
  Met (voor het gemak) zo'n 25km per dag ben je in 4 weken in Santiago! (vanaf Los Arcos nog ongeveer 633km te voet). Ruim 3/4 zit er dus al op. Als ik wat tijd heb zal ik met plezier je belevenissen van de afgelopen weken nog een nalezen.
  Succes met de komende etappes!
  Groetjes, Matthijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *