Laatste ‘vakantiedagen’

Laatste ‘vakantiedagen’

Zondag 24 juli
Ik begin weer in Crozant, en loop direct langs een ontzettend mooi deel van het riviertje de Creuze. Dit is waar al die schilders destijds voor naar dit gebied kwamen; een kabbelend beekje dat zich een weg baant rondom grote met mos begroeide stenen. Door het afdammen van de Creuze werd het echter een ‘saaie rivier’ en bleven de schilders weg. Er volgt een lang stuk langs de weg slingerend omhoog. Asfalt en landweggetjes wisselen elkaar vandaag langs de route af. Het hoogtepunt van de route lag vooral in de start. In La Souterraine kom ik uiteindelijk veel te vroeg aan. Er ligt een ‘pelgrimsregister’ waarin de organisaties de gegevens van de lopers bijhouden; leeftijd, waar gestart, waar naartoe enz. Voor een stempel is er vandaag helaas niemand te bekennen. We bezoeken nog de kerk en de crypte. Verder is er niks te beleven in het plaatsje, want het is zondag. Al snel vertrekken we dus terug naar de camping.

Maandag 25 juli
Het heeft de hele nacht geregend, en de grote grijze massa in de lucht beloofd niet veel goeds. Vandaag kan ik wel een stempel krijgen, dus helemaal voldaan ga ik op pad. Ik ben La Souterraine nog niet uit of het begint hard genoeg te regenen om mijn cape aan te trekken. De route loopt ook vandaag weer grotendeels langs de weg, en deze weg is naar mijn idee net iets te druk. Geen leuke start dus. Ik loop maar snel door in de regen. Gelukkig is het windstil, en daardoor heb je van de regen eigenlijk weinig last. Ik stop in een soort bushokje, niet heel gezellig, maar wel droog. Het gaat verder over wat rustiger asfalt, om als slot van de etappe gelukkig te eindigen met een mooie landweg door de weilanden. Het laatste stuk is prachtig, maar het blijft regenen. De hele dag is het geen moment droog geweest. Pas als ik tegen drie uur Bennevant l’Abbaye nader wordt het droger. In Bennevant hebben ze een grappig winkeltje met allemaal ‘ezelproducten’ waar ik een Iejoor niet kan weerstaan voor mijn verzameling. Daarna drinken we thee in een heel grappig klein theehuisje en bezoeken we de plaatselijke brocante-handelaar. Hij heeft erg mooie spullen staan, maar wel duur allemaal. Uiteindelijk nog een gezellig einde van een heel erg druilerige dag.

Dinsdag 26 juli
Ook voor vandaag is regen voorspeld, maar als ik met lopen start is het droog en is op sommige plaatsen zelfs wat blauwe lucht te zien. De route loopt al meteen mooi door bossen en weilanden. Als het zonnetje vervolgens ook doorbreekt is het helemaal mooi. Vanuit het dal begin ik aan een aardige klim omhoog. Een uur ben ik bezig om boven te komen, de langste klim tot nog toe. Het loopt ook pittig omhoog, want de heuvels worden hier iets steiler. Boven wordt ik echter beloond met een mooi uitzicht en een kop koffie. De rest van de route gaat door prachtig landschap met bos, leuke weggetjes door weilanden langs lage stenen muurtjes en langs beekjes. Een zware etappe, maar wel de mooiste tot nog toe. Bij de Pont du Dognon, waar de etappe eindigt, drinken we wat in het restaurantje. De zon schijnt nog volop, en ook bij de caravan kunnen we voor het eerst in de zon buiten eten. Zou het mooie weer nu eindelijk terug zijn?

Woensdag 27 juli
Na de lange en pittige etappe van gisteren is het vandaag een korte, slechts 16 km. Het is ook de laatste etappe waar mijn ouders nog bij zijn. Morgen vertrek ik weer alleen verder op weg naar Limoge. Mijn vader loopt nog een laatste keer mee. De dag begint bewolkt, maar als de zon wat krachtiger wordt breekt het weer helemaal open. Heerlijk wandelweer. Het begin van de route is leuk door bos en weilanden. Daarna is het vooral ook weer veel asfalt. We lopen echter lekker te kletsen, dus de kilometers gaan snel voorbij. Het landschap om ons heen is wel prachtig. Minder steil en hoog dan gisteren, maar met mooie vergezichten. Terug in St. Leonard de Noblat, waar we ook op de camping staan, doen we het de rest van de middag rustig aan. Vanavond willen we hier uit eten gaan om deze drie weken ‘vakantie’ af te sluiten. Ik ga mijn tas weer inpakken en bereid me voor op de laatste etappe in Frankrijk. Over een week of drie hoop ik Spanje te bereiken.

3 reacties

 1. Dimitri schreef:

  Hehe, eindelijk weer helemaal bij. Nog veel smulplezier vanavond.

 2. Anoniem schreef:

  Hallo Esther, leuk om met je vader te hebben gewandeld door het meest lastige stuk (voor mij althans) van Frankrijk.
  Het zal wel even tegenvallen om weer alleen verder te gaan nu.
  Maar het lukt wel, geniet van alle dagen! Bon Camino. Hartelijke groeten, Joep

 3. Tasnim schreef:

  3 weken.. hoop ik dat de zon schijnt en dat we dikke pret hebben op lowlands!!! Sturen dan wel een liedje naar je toe!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *