Wijn en vrije dag

Wijn en vrije dag

Zaterdag 2 juli
Heerlijk weer eens een goed hotel! Nu nog eens eentje vinden met een bad, want dat is al lang geleden. Tot nog toe zijn het alleen douches, van wisselende kwaliteit. Gelukkig wordt je van allemaal wel schoon, want als pelgrim ga je stinken! Hoe vaak je ook douchet en hoeveel deo je ook gebruikt. Dat komt vooral door de rugzak, want zonder stink ik niet. Heel vervelend, vooral omdat je het weet en er niks aan kunt doen. Maar goed, dat zijn dus de pelgrimsongemakken, en daarom is die douche zo belangrijk. Vandaag ook weer een goede douche in de gite municipal van Bagneux les Fosses. Opnieuw de gite voor mezelf. Ik ben hier gekomen via een ontzettend mooie route door het bos en de wijngaarden. Ik kwam vandaag de vrouw met de hond weer tegen, maar het blijkt een andere vrouw met hond dan die al een paar weken achter mij loopt. Deze vrouw is gestart in Brienne le Chateau en loopt nu twee weken tot aan Vezelay. Ze plant niks en kijkt steeds een dag vooruit. Ze neemt ook alleen water mee voor de hond, de rest vraagt ze onderweg. Zou niks voor mij zijn. Ik plan alles het liefst tot in detail en ga voor zekerheid. Ik heb voor mijn doen al veel controle los gelaten, door slechts een dag van te voren te reserveren. Voornamelijk om de mensen hier ook niet te veel te verrassen. Maar geen water meenemen!? Ik drink constant, en heb dat ook nodig. Dan
sjouw ik maar drie kilo meer mee, na een uurtje is dat nog maar twee kilo. Nee, ik doe het gewoon op mijn manier, zodat ik me er prettig bij voel. Zoals veel mensen me van te voren zeiden: het is jouw camino, maak er iets moois van!! Vandaag was in ieder geval weer mooi!

Zondag 3 juli
Om eerlijk te zijn was vandaag een beetje saaie dag. Ik had niet zo veel zin, was wat moe van de afgelopen dagen en van de kuil (die mijn bed was) van vannacht. Nu ben ik nog niet zo zwaar, maar ik zou wel eens een grote man op die bedden willen zien! Maar goed, veel heuvels opgeklommen vandaag. De klimmetjes werden beloond met bijbehorende uitzichten. Ook weer mooie stukken door het bos, en toch ‘liep’ het niet vandaag. Maar ik heb al eerder gezien dat veel tussen de oren zit. Je moet je er even overheen zetten. Morgen een nieuwe poging. Lichtpuntje was mijn saaie lunch van oud stokbrood op een nietszeggend dorpspleintje. Ik ben al twee dagen geen winkels tegen gekomen, en stokbrood is na een dag oud. Maar goed, ik stop net de laatste hap van mijn oude broodje in mijn mond, stopt daar een rijdende bakker. Hij heeft vers stokbrood en taartjes. Ik trakteer me zelf op een pruimentaartje! Ineens is dat saaie pleintje best leuk! Helaas is het stokbrood voor morgen, dus straks ook oud. Maar ik heb tenminste te eten voor onderweg. Het is maandag, dus ik weet niet of ik dan een open winkel tegenkom. Vanavond en morgenochtend is eten geregeld in de gite. Het is een groot oud gebouw en er kunnen zo’n 60 mensen in. Buiten een trouwerij ben ik volgens mij weer de enige gast. Morgen loop ik weer wat meer de bewoonde wereld in. Dan hoef ik hopelijk niet steeds voor meerdere dagen eten mee te sjouwen, want dat weegt toch aardig wat. Voorlopig is het weer hier goed. Ik hoorde echter dat het komende week weer heet gaat worden. Ik bewaar mijn rustdag dus om lopen dan te vermijden.Inmiddels zijn de bruiloftsgasten vertrokken en staat mijn avondeten in de koelkast. Dat kan ik opwarmen wanneer ik wil. Ik heb mijn toetje (kaas) dus maar gecombineerd met het brood (krijg je standaard bij elke maaltijd) en er met de karaf wijn maar een voorgerechtje van gemaakt. Heerlijk in de zon in de tuin. Zo mogen er wel meer avonden volgen!

Maandag 4 juli
Gelukkig is de wijn en de kaas niet in de benen gaan zitten! Het lopen ging goed vandaag. Toch een kwestie van instelling? En zo’n leuke avond als gister helpt. Het is ook prettig niet te laat aan te komen, dat geeft meer rust en een langere herstelperiode. Werkt voor mij goed. Vandaag vroeg gestart, maar na een uurtje lekkere frisse ochtendlucht werd het al snel warm. En de route ging door…..korenvelden zonder schaduw. Soms, als je weer een heuvel was opgeklommen, stond er wat wind. Ik hield me bezig met het maken van een fotoreportage over de franse akkerbouw. De verschillende gewassen en bewerkingen heb ik in beeld gebracht. Kan ik straks thuis eens opzoeken wat al die gewassen zijn. Ik weet nl niet wat nu graan, koren, haver enz is. Het tweede deel ging door bosjes en wijngaarden en uiteindelijk langs een kanaal Tonnere in. De camping lag wat uit de route, dus langs de VVV voor de sleutel van het ‘local de nuit’. Het was even zoeken, maar het is weer een prachtig plekje. In dit huis zitten de scouts van Tonnere. In twee kamers kunnen de pelgrims ‘logeren’. Hiernaast staat een prachtig huis te vervallen. Echt zonde! In de binnenstad zijn ze overigens druk bezig de zaken op te knappen. Lijkt me een goed idee, want het is een prachtig plaatsje. Er ligt een mooie mysterieuse bron, waarvan de oorsprong nog steeds niet is achterhaald. Van oudsher is het een pelgrimsplaats. Margarita van Bourgondie liet hier een groot pelgrimshospitaal bouwen om de stroom pelgrims het hoofd te kunnen bieden. Het oude hospitaal is nu een museum en een prachtige plek. Ik heb er een uur rond gedwaald, terwijl er niet eens heel veel te zien was. Gewoon een indrukwekkende plek. Verder wat inkopen gedaan en zo bijtijds slapen. Morgen belooft nog warmer te worden, dus ga ik een poging wagen om zeven uur te vertrekken!

Dinsdag 5 juli
Bijna gelukt, het was kwart over zeven. Geen tijd, en dan gelijk het dal uit klimmen! Het was vandaag toch al heuveltje op, heuveltje af. En dat terwijl het met de minuut warmer werd. Natuurlijk vandaag weer graanvelden zonder schaduw, en vanaf een uur of elf was het wel afzien. Ik ben ondertussen ook wel toe aan wat variatie in het landschap. Vandaag eindigde met de wijnvelden van de Chablis. Rond een uur was ik op de camping, waar het nog rustig is en ik een mooi plekje in de schaduw langs het water heb gevonden. Leuk plaatsje ook, vol met oude huizen die nu bevolkt worden door wijnhandelaren en restaurants. Ik heb op een terrasje gelunched (dat was lang geleden) met natuurlijk een glaasje Chablis erbij. Ik zou best zo’n fles willen kopen, maar om die dan in een keer op te drinken… Een andere keer maar weer.

Woensdag 6 juli
Vandaag was een lastige dag. Het begon bewolkt, maar erg benauwd. Het was weer flink klimmen en dalen, dus erg snel ging het ook niet. Bovendien ging een groot deel over van die met steenafval verharde paden, daar zijn ze hier gek op. En dat loopt heel vervelend. Vaak is het dan mogelijk in de berm te lopen, maar dat ging vandaag niet. Gevolg: pijnlijke voeten. Later op de dag ging het aardig waaien. Best lekker fris, maar ik had de wind ook tegen. Tot slot liep ik ook nog verkeerd. Tenminste, de tekst zei naar links en het kaartje naar rechts. Markering was er niet. Pas veel te laat kwam ik erachter dat het niet klopte, en het kaartje gelijk had. Ik kwam nl een paar kilometer terug weer op de route, en had dus een rondje gelopen. Balen dus! Dat kost veel kracht, niet alleen fysiek, maar ook psychisch moet je jezelf weer opladen om door te gaan. Ik was er vandaag dus een beetje klaar mee. Niet dat ik wil stoppen, maar gewoon even iets anders. Gelukkig brak in de middag de zon door (als ik niet loop ben ik daar blij mee) op en zit ik nu lekker in het zonnetje op de camping. Omdat ik laat was, moe en mijn voeten ook niet meer wilden, heb ik hier twee nachten geboekt. De stad schijnt mooi te zijn, met veel te zien. Een dagje rust zal me hopelijk goed doen en me weer motiveren voor het laatste stuk naar Vezelay. Nog twee dagen, dan is dit deel van de route afgerond en is het tijd voor een nieuwe gids. Nieuwe ronden, nieuwe kansen!

Donderdag 7 juli
Uitslapen! Dat was lekker. Niet dat ik heel veel later wakker was, maar ik kon nog even lekker blijven liggen. Na het ontbijt eens langzaam naar de stad gelopen. Bij de VVV een stadswandeling gehaald (ik moet toch een beetje in vorm blijven) en deze gelopen. Daar was ik wel een middagje mee zoet. En natuurlijk hebben ze allemaal leuke winkeltjes waar ik toch niks kan kopen. Een uitzondering is het bakkertje met ‘macarins’. Dit zijn koekjes die hier een specialiteit zijn. Die kon ik wel meenemen, aangezien ik deze toch opeet. Dure koekjes trouwens, maar lekker! Verder hebben ze hier een kathedraal met een mooie middeleeuwse crypte. Al met al een leuke vrije dag. Het voelt toch wel een beetje als spijbelen. Maar ik voel de vermoeidheid, dus even wat rustiger kan geen kwaad. Het was wel erg goed wandelweer. Hopelijk blijft dat morgen ook zo!

2 reacties

  1. Dimitri schreef:

    Volgens mij ben je een tijdje niet online geweest, gezien al deze achterstallige updates =)

  2. Tasnim schreef:

    Wat een leesvoer weer voor ons!!! Zo kom ik niet aan mn werk toe?!! šŸ™‚

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *