Kasteeltjes en regen

Kasteeltjes en regen

Woesdag 15 juni

Na de Via Monastica ben ik vandaag gestart met de route van het pelgrimsgenootschap uit Reims. Korter dan de GR654, maar wel over mooie rustige wegen. De overnachtingsmogelijkheden onderweg zorgen ervoor dat het of hele lange of wat kortere etappes worden. Ik heb de tijd voor wat kortere, dus kies ik daarvoor. Ik merk dat ik bij lange etappes nog te veel bezig ben met meters maken, en dan vergeet waar ik ben. Ook ben ik vaak al bezig met ‘kan ik wel een slaapplaats vinden’, waardoor ik ook niet echt ontspannen loop. De controle loslaten en maar zien wat komen gaat valt niet mee! Vandaag dus de eerste etappe richting Reims. De route loopt over een makkelijke weg door een prachtig bos. Het is afwisselend bewolkt en zonnig. Ineens wordt het heel erg donker en gaat het regenen. Het waait echter snel over en ik sta de bui even uit onder een boom. Na het bos gaat het door heuvelachtig grasland met koeien. Af en toe aardig klimmen, wat wordt beloond met een wijds uitzicht. Ik vind het erg onwerkelijk om hier te zijn, alsof ik dit allemaal droom. Ik realiseer me nog niet dat dit de komende maanden mijn leven is. Al snel kom ik in l’Echelle, waar ik gepland had te slapen in de ‘gite municipal’. Er is niemand te bekennen, dus ik vraag het in de biblotheek. Daar weet ze van niks, de contactpersoon uit de gids is de burgemeester, maar die is er niet. Ze kan het wel aan iemand anders vragen. Die neemt me mee op sleeptouw en regelt de sleutel voor de ‘gite’, dit blijkt een kamer te zijn in het oude kasteel, nu in gebruik als feestzaal. Ik kan hier gratis slapen op mijn eigen matje. Er is een toilet en een keuken. Dit ken ik natuurlijk uit de pelgrimsverhalen, maar het zelf meemaken is weer anders. Het voelt nog wat ongemakkelijk aan, en ik ben benieuwd of ik vannacht een oog dicht doe. Van de dame bij de bibliotheek krijg ik thee aangeboden en we kletsen wat. Ik kom best een eind met mijn Frans, maar complexere zinnen kan ik niet. Ik weet inmiddels wel dat hier 127 mensen wonen, waarvan ongeveer 50 bij de bibliotheek komen. De boeken komen uit een grotere bibliotheek en worden regelmatig ververst. Ook komen hier regelmatig pelgrims langs, al snel vijf per week. Ik heb nog steeds geen anderen gezien.

Donderdag 16 juni

Vandaag heerlijk gelopen, een heel verschil met gisteren. Geen zorgen over de afstand of een slaapplaats. Hopelijk blijft het de komende maanden zo relaxed! Ook vandaag weer een kortere etappe, wat me wel bevalt. Eerst lekker uitslapen. Ik heb prima geslapen in mijn kasteeltje. Het voelde eerst nog wat vreemd, maar na een kopje koffie en eten in het zonnetje begon ik te wennen. Vanochtend ook op m’n gemak ontbeten, want ik had alle tijd. Rond half tien vertrokken. Ik liep gelijk weer over mooie landweggetjes die al stijgend en dalend door het landschap slingeren. Mijn benen zijn inmiddels gewend aan het klimmen, dus daar heb ik geen last meer van. Wel kost het aardig wat kracht met die 15 kilo extra op m’n rug. Ook om die reden ben ik blij met kortere etappes. Ongeveer halverwege, ik had net mijn lunch op, werd het weer heel erg donker. Het was de hele dag al bewolkt, en afhankelijk van waar je zat had je wel of geen regen. Ik kon de buien om me heen zien vallen, maar had zelf steeds geluk. Nu niet meer. Het kwam met bakken omlaag! Nu had ik wel een ander geluk dat ik de bui in een lege schuur kon uitzitten. Toen de regen was weggetrokken kon ik weer verder. Het pad door bosjes en weilanden kon volgens het boekje modderig zijn, maar dit was op sommige plekken echt geen pad meer! Tot je knieen kon je daar door de modder. Gelukkig hadden de wandelaars voor mij al een alternatieve route bedacht. De beloopbare stukken van het pad waren erg glibberig, zeker na de regen. Dat werd dus een paar kilometer glibberen. Toen het pad weer begaanbaar was, zag ik beneden in de verte mijn eindbestemming van vandaag al liggen. Ik zit nu in een hotelletje in Signy l’Abbaye. Er schijnt een camping te zijn, maar met dit weer niet zo aantrekkelijk. Bovendien moet ik toch echt wat wassen, en zonder zon wordt dat in de tent nooit droog. Het hotel heeft speciale tarieven voor pelgrims. Je kunt merken dat hier meer mensen voorbij komen.

3 reacties

 1. Dimitri schreef:

  Blijkbaar net zulk lekker weer daar als hier.

 2. Tasnim schreef:

  GAAF!! je bent echt op avontuur!!

 3. Dimitri schreef:

  lol, weten we meteen wat jij onder avontuur verstaat: Modder…

  =)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *