Spirits van de natuur

De natuur is al eeuwen een bron van inspiratie. Mensen zijn over het algemeen graag in de natuur. Het is waar wij vandaan komen, onze ‘natuurlijke’ omgeving. Dorpen en steden zijn wij pas later gaan bouwen. Het feit dat een groot deel van de wereldbevolking tegenwoordig in steden woont, heeft de behoefte aan natuur bij veel mensen zichtbaarder gemaakt. Daar waar wij vroegen in de natuur leefden en hier dus constant door omringd werden, merken wij in de steden wat wij missen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van natuur op de mens. Alle onderzoeken zijn het eens dat natuur goed is voor de mens. In Japan wordt de mensen zelfs aangeraden om voor hun gezondheid vaker de natuur in te gaan. Er is hier zelfs een speciale naam voor; ‘Shinrin Yoku’ oftewel ‘bosbaden’. Hierbij brengen mensen bewust een tijd door in het bos of in het park. Het ene bos zou geschikter zijn voor ‘bosbaden’ dan het ander, waardoor er special ‘bosbaadbossen’ zijn aangewezen.

Tijdens een pelgrimstocht loop je vaak langere tijd door verschillende landschappen. Als je goed luistert naar je gevoel, merk je dat deze verschillende omgevingen een andere invloed op je kunnen hebben. Je kunt ook merken dat het ene bos anders aanvoelt dan het andere bos. Maar hoe dan ook is buiten zijn in de natuur goed voor je!