GR5 Lanaken – Maastricht

GR5 Lanaken – Maastricht

We hebben heerlijk geslapen in het kasteel. Aan de overkant van het kasteel ligt de ‘waterburcht’; een ruïne van een oude ommuurde kasteelhoeve. Als de burcht om tien uur open gaat gaan we eerst daar kijken. Het is een mooie historische lokatie en leuk om even rond te lopen.

Daarna gaan we op weg voor onze laatste etappe op de GR5. We volgend een andere GR terug naar het dorp. De route loopt om het centrum heen, maar niet door leuke wijk of zo. Dus geen idee wie dit stukje verzonnen heeft, maar ik zou het omleggen.

We lopen vervolgens een eind langs een kanaal (weer het Albertkanaal?). Het loopt hier lekker, in de schaduw. Het voelt nu nog lekker fris van de regen van vannacht, maar de zon begint al weer te branden.

We verlaten het kanaal om tussendoor te lopen naar weer een ander kanaal (Zuid Willemsvaart). Het is een mooi stuk om te lopen, maar inmiddels wel weer in de zon. Dus best warm. Nog een brug over en door langs een volgende oever. Nu lopen we langs de Maas. In de verte ligt Maastricht, maar wij lopen een beetje langs de rand er omheen.

Het duurt langer dan gepland voordat we een eerste tussenstop vinden. We lopen eerst over een (lekker warme) oude spoorlijn. Zo lekker warm dat het hier vol zit met hagedissen. Daarna door een park tussen de oude stadsmuren. Het restaurantje hier is dicht. Als we de route bestuderen, blijk ook dat we vanochtend een eind hadden moeten afsnijden. Nu hebben we bijna drie kilometer meer gelopen door die saaie buitenwijk van Lanaken 😕 Hierdoor klopt de planning niet helemaal meer. Gelukkig hoeven we niet zo ver vandaag!

Na de pauze lopen we nog door een mooi park. Ineens lopen we tussen de glooiende heuvels. Als laatste mogen we de Pietersberg nog op. Het is even klimmen in de volle zon! Dat is dus nog even zweten op het eind.

Ons GR5 avontuur eindigt bovenop de berg, bij het uitzichtpunt over de ENCI groeve. We weten dat in de groeve een leuk cafeetje zit, dus we lopen nog een klein stukje verder over de GR5 tot aan het café. Hier blijven we voldaan een tijdje zitten genieten van de plek, het mooie weer en een mooie wandeling! Vanaf hier heb ik jaren geleden de GR5 opgepakt om door te lopen naar Rome. Het hele stuk door Nederland, België en (bijna heel) Frankrijk heb ik nu gelopen. Doorlopen naar Nice is (nog) niet mijn ambitie. Dat laatste stuk is meer een bergwandeling, en dat hoeft van mij niet.


Na deze ‘officiële’ afsluiting, moeten we nog wel even terug naar Maastricht. We lopen langs de Maas terug. Nog bijna een uur lopen! In Maastricht willen we toch ook nog even zitten. Direct in de auto stappen voelt raar. Er komt echter een enorme bui aan, dus we zoeken een plekje waar we droog zitten. Het gaat enorm hard regenen, dus we zitten er nog even. Dan bestellen we ook gelijk maar wat te eten! Het is een mooie afsluiting zo!


Met de zon weer terug lopen we door naar de auto. Het was ook deze dagen weer een mooie route!