GR5 Genk – Lanaken

GR5 Genk – Lanaken

We blijven extra lang liggen in ons extra luxe hotel. Niet vanwege het hotel, maar omdat het regent. Rond tien uur stopt het en gaan we op weg. Het is vreemd weer. Fris op je huid, bijna koud, maar warm om te lopen. En heel erg vochtig. We lopen door een mistig en vochtig park met overal zonnewijzers. Die doen het op dit moment niet, maar grappig om te zien. Vroeger was dit een mijnstreek. De bossen zijn aangeplant als ‘stuthout’. Inmiddels zijn het gemengde bossen geworden. Het is er mistig en blubberig. Het voelt alsof we in een filmscene van Lord of the Rings lopen. Het is stil en we komen bijna niemand tegen. Een beetje alsof het zes uur in de ochtend is ipv elf uur.

In Zutendaal maken we een tussenstop. Het dorp zelf is niet zo spannend. Maar na het dorp is er een cafeetje bij de sportvelden. Daarna duiken we weer de bossen in. Het glooit hier licht, en dat voelen we meteen. Allebei niet zo fit momenteel. De bossen zijn hier wel heel mooi. En bovendien erg blij met al het water dat vannacht is gevallen. Alles is bijna fluoriserend groen. Veel varens en veel mos. Het voelt oud, maar we weten dat het dat niet eens echt is. 

We snijden een klein stukje af om langs een volgende pauze plek te lopen. Het is nog steeds bewolkt. Niet eens koud, maar geen terras weer. We zijn dan in eerste instantie ook de enige die buiten zitten. Maar zoals meestal volgen er dan al snel mensen je voorbeeld. Wij lopen weer verder.

Het laatste stuk is nog even een hindernisbaan door blubber en plassen. Daarna door de velden naar Lanaken. Op zich ook geen spannend plaatsje zo op het eerste gezicht, maar genoeg plekjes om even de dag af te sluiten! We slapen vannacht in een kasteel! Hoewel Dim het meer een groot landhuis vindt. Een prettige kamer in ieder geval en een mooie sjieke trap naar boven. In de avond lopen we terug naar het dorp om te eten. Paraplu mee, want er wordt vanavond flink wat regen verwacht. Na lekker eten inderdaad in de regen terug. Moe maar voldaan na weer een mooie en bijzondere wandeldag!