CaminoSpirits

Als je ooit een camino hebt gelopen, of er aan denkt om een pelgrimstocht te gaan lopen, dan weet je wat een CaminoSpirit is!

Vanaf het moment dat ik ‘geroepen’ werd om naar Santiago te gaan lopen, ben ik in de ban van de CaminoSpirits. Er is iets aan deze lange pelgrimstochten die zo’n lange wandeltocht anders maken dan iedere andere wandeling.

Ik was altijd al een wandelaar en liep regelmatig lange afstandswandelingen in Nederland. Meestal steeds een paar dagen, maar soms een of twee weken. Ik vroeg me af hoe het zou zijn om langere tijd door te lopen. Wat doet dat met je? En waar loop je dan zoal heen. Ik zou dan wel iets speciaals willen. Op een gegeven moment kwam ik een boek tegen over pelgrimeren; ‘Pelgrimeren. Onderweg naar Santiago. Een inspiratieboek’ van Karin Snoep en Nelleke Bos. Ik begon het te lezen, en na een paar pagina’s wist ik dat ik dit wilde. Het duurde nog even voor het juiste moment zich aandiende. In mijn werk liep ik een beetje vast, ik had een turbulente tijd achter de rug en had behoefte aan even ‘weg’ te gaan. Het werd een vier maanden lange wandeltocht naar Santiago de Compostella.

De tocht veranderde me. Zoals zo vele pelgrims was ik in de ban geraakt van pelgrimeren. Steeds weer ga ik terug op zoek naar die beleving van het op weg zijn met andere pelgrims. Op weg langs historische wegen, door natuur en cultuur. Wat maakt pelgrimeren nu zo bijzonder? Wat zijn de ‘spirits’ van de ‘camino’?

Ik ging op zoek naar ervaringen, literatuur en studies over wandelen, natuur en met name pelgrimstochten, en wat dit zo speciaal maakt. Op CaminoSpirits deel ik wat ik heb gevonden, en hoe ik daar ben gekomen; mijn eigen pelgrimstochten.