GR5 Lummen – Hasselt

GR5 Lummen – Hasselt

Alweer de laatste dag van deze vakantie. Het belooft een pittige dag te worden, warm en 25 km lopen. We beginnen iets eerder dan normaal, omdat we maar tot negen uur kunnen ontbijten. Het heeft vannacht geregend en het voelt nog lekker fris. Zodra de zon echter doorkomt is dat voorbij en is het vochtig en warm. Het eerste stuk lopen we door boerenland en langs een meertje. Vooral over asfaltwegen. Daarna moeten we een stuk door de bebouwde kom langs de weg om het Albertkanaal over te steken. De eerste dag zijn we hier ook al overheen gelopen.

Nog een klein stukje woonwijk en dan mogen we eindelijk het bos in. We lopen door een prachtig gebied met vennetjes en komen langs het circuit van Zolder. We pauzeren op een bankje op de hei. Een klein stukje verder komen we langs een cafeetje waar we de eerste stop hebben gepland. Ondanks de korte stop op het bankje zijn we er wel aan toe. De warmte en hoge luchtvochtigheid maken het best pittig.

Vervolgens loopt de route terug naar het Albertkanaal en mogen we er weer overheen! We zijn een beetje aan het slalommen zo. Nu is het nog een klein stukje naar de abdij van Herkenrode. Het bijbehorende terras is open! We waren even bang dat op maandag veel dicht zou zijn, maar tot nog toe valt het mee.

Tijdens de pauze betrekt het en gaat het zelfs wat spetteren. De weerapp voorspelt wel wat regen in de middag. Het is in ieder geval een beetje verkoelend.

We lopen door de velden verder en komen al snel op de splitsing van de GR5: naar Hasselt of om de stad heen lopen. Het tweede is zeker de mooiere route, maar wij gaan morgen vanuit Hasselt terug. We lopen dus richting de stad. Een saai stuk door buitenwijken volgt. Ondertussen ook in de regen. Een klein stukje gaat nog door een soort parkje in de stad. Met heel veel modder, dus gaan we met vieze schoenen naar huis!

Al snel zijn we in het centrum op de markt. Hier liggen allemaal restaurantjes en we kiezen er eentje in de zon, die gelukkig weer is gaan schijnen. We vieren dat we deze vijf wandeldagen hebben volbracht!

Dan lopen we door naar het hotel. Dit keer een ‘standaard’ hotel uit een bekende keten, niet te duur en je weet wat je kunt verwachten. Geen verrassingen dus vandaag, maar een prima kamer in het centrum van de stad.

Na een douche zoeken we nog een leuk cafeetje. Hier is wel een en ander dicht, dus het is even zoeken. We eten vandaag Indiaas, ook wel lekker na alle Vlaamse frieten! Morgen met de trein terug naar Herentals, waar de auto staat. We besluiten dat we dat volgende week omdraaien. Auto op het eindpunt en op de eerste dag met de trein naar de start. Dan kunnen we bij aankomst naar huis wanneer we willen! Wordt vervolgd!