GR5 Westerlo – Scherpenheuvel

GR5 Westerlo – Scherpenheuvel

Na een uitgebreid ontbijt gaan we weer op weg. Binnen vijf minuten lopen we al weer door het bos. Als snel komen we een Nederlander tegen die de route met zijn kat loopt. Tenminste, de kat zit op de rugzak. Hij is in Hoek van Holland begonnen en wil helemaal doorlopen naar Nice met z’n kat. Hij loopt een stukje met ons mee. Veel wandelaars was hij tot nog toe niet tegen gekomen.

Na een koffie pauze lopen we weer met z’n tweetjes. De route is prachtig. Door bos en heide. Het begint best warm te worden. Maar door de beschutting van de bossen is het nog erg lekker lopen.

Al snel zijn we bij de abdij van Averbode. Ze hebben een groot brouwerij café op een prachtige plek binnen de muren van de abdij. Hier moeten we natuurlijk even wat drinken. De bediening is echter niet zo snel, dus de pauze wordt wat langer dan gepland. Gelukkig hebben we geen haast.

We lopen door het bij de abdij gelegen ‘Mariapark’ naar de ingang van de abdij (de brouwerij lag aan de achterkant en gaf geen toegang tot de abdij zelf). Onderweg werden beelden uit het leven van Maria uitgebeeld.

We bezoeken toch ook even de abdij en lopen via een kapelletje het terrein van de abdij weer af.

Dan volgt een prachtig, maar erg nat stuk door een moerasbos. Het is af en toe een uitdaging om de route te blijven volgen. Dimitri is vandaag in ieder geval blij dat hij toch zijn kisten heeft aangedaan. Anders had hij natte voeten gehad! We kunnen kiezen of we de ‘droge’ of de ‘natte’ variant nemen. Tot nog toe was dus nog niet eens de natte variant! Hoe nat zou het dan op de natte variant zijn? We gaan het nooit weten, want we kiezen de droge. Die ook heel erg mooi is.

Na het geploeter door de modder en een stuk in de volle zon, komt het cafeetje in Zichem als geroepen. We nemen een korte pauze voordat we aan de laatste paar kilometers beginnen. Ook die zijn weer warm, door een dorp en velden in de volle zon en zonder wind. Toch nog een beetje afzien vandaag!

Dat afzien hoort dan weer wel bij een bedevaart. En dat is weer heel toepasselijk, want we lopen het bedevaartsoord Scherpenheuvel in. We slaan de zegeningen maar over en lopen direct door naar het café 😂 Zo eind van de middag is het hier redelijk rustig, maar mensen worden hier met busladingen tegelijk gedropt. De straat is vol met standjes die (kitscherige) religieuze souveniers verkopen. Alles is zo’n beetje om de basiliek heen gebouwd. Een beetje vreemde plek.


We vinden onze B&B die heel toepasselijk Mon Dieu heet. We hebben weer een mooie kamer. Tegenover de B&B zit een leuke brasserie waar we prima kunnen eten. De porties zijn enorm! Gelukkig zijn wij hongerig.


Na het eten uitbuiken op het bed. Het zal wel weer vroeg slapen worden!