GR5 Herentals – Westerlo

GR5 Herentals – Westerlo

Het is al weer een aantal jaar geleden dat ik in Herentals aankwam na weer een paar dagen GR5 te hebben gelopen. Nu zal ik dan eindelijk het missende stukje naar Maastricht gaan lopen. Deze keer ook met Dimitri!

We parkeren de auto net buiten het centrum in Herentals, waar het onbeperkt gratis parkeren is. Het is slechts een klein stukje naar de Grote Markt met de Lakenhal. Hier starten we onze route. De route leidt ons even om langs de kerk, om vervolgens de stad uit te gaan. Het is niet druk, alles is dicht ivm Hemelvaartsdag.

Zodra we de stad uit zijn gaat het over een mooi schaduwrijk jaagpad langs het water. De fietsers rijden aan de andere kant van het water, dus het loopt lekker rustig. We komen niemand tegen.

We verlaten het kanaal en steken een ander groter kanaal ( het Albertkanaal) over richting Olen.

Onderweg komen we langs een oude molen en lopen we over leuke paadjes door weilanden en bosjes.

In Olen stoppen we op een terrasje. Hier zitten we in de schaduw en is het weer best fris. Verder is het juist perfect wandelweer; rond de 19 graden en een niet te hard brandend zonnetje.

We lopen verder door bos. Vroeger was dit militair terrein, maar nu wordt hier de natuur beschermd. Er zijn niet veel rustplekken onderweg en een vrouw die dezelfde route loopt pikt steeds de weinige bankjes voor ons in. Als we dan toch een plekje vinden stoppen we voor de lunch. Daarna is het nog maar een uurtje naar de abdij van Tongerlo.

We passeren een ‘Lourdesgrot’ met de abdij er boven. Hier worden in de zomer ook buiten diensten gehouden vanuit de abdij.

Even later zien we de abdij al liggen. Het is enorm groot, met veel gebouwen en een flinke muur er omheen. We lopen even het terrein op, maar er vindt net de start van een hardloopwedstrijd plaats. We lopen dus meer snel door naar het terras iets verderop.


Natuurlijk bestellen we een Tongerlo abdij bier. En zien ondertussenn de hardlopers voorbij rennen. Daarna wordt het weer stil en gaat de weg weer open. Ze komen blijkbaar niet nog een keer langs. Dat is mooi, want onze route loopt over het parcours. 

We kunnen kiezen of we de lange route om Westerlo heen nemen, waarbij we door het bos lopen, of de korte door de stad. We hebben er vandaag nog zin in (we zijn nog fris omdat het de eerste dag is 😉), dus we kiezen de lange route. Hier krijgen we geen spijt van, want het loopt mooi door het bos en langs de rivier de grote Neete.


Als we kasteel de Merode passeren zijn we er bijna. Het bos was vroeger lange tijd privé bezit van de prins van Merode, maar is nu van de provincie. Ons hotel zit aan de Markt n Westerlo.

We ploffen op het bed. Even uitpuffen en dan in de tuin van het hotel wat drinken. Het is een mooie tuin. We besluiten hier ook maar wat te eten. We zitten tenslotte rustig en lekker in de zon. Asperges op z’n Vlaams! Het smaakt prima. Nu nog een verhaaltje typen op de kamer en waarschijnlijk vroeg slapen. Zo’n dagje buiten in de zon wandelen is best vermoeiend 😂