Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

We slapen uit vandaag, wat er op neer komt dat we eigenlijk net zo laat wakker zijn als anders. We hoeven ons alleen niet klaar te maken om te gaan wandelen. Ook best lekker.

De spieren hebben we vannacht wel gevoeld, maar vanochtend gaat het al weer beter! We gaan voor ons ontbijt naar een prachtig café. Het ontbijt is prima, met Santiagocake! Een amandelcake met poedersuiker. Erg lekker!

Daarna gaan we op weg om onze oorkonde, de Compostella, op te halen. Dat gaat wel iets anders dan tien jaar geleden. Je moet een QR-code scannen en zelf je gegevens invullen. Dan versturen en als het goed is krijg je een code terug. Met die code ga je naar het loket en daar controleren ze je stempels. Als ze het goed vinden rolt er een Compostela uit de printer. Mijn vorige versie was nog handgeschreven! Toegeven: dit gaat sneller!

We brengen vervolgens een bezoek aan de kathedraal. Het blijft een bijzonder gebouw. De sarcofaag met de relieken van Jacobus kunnen we bezoeken, maar het borstbeeld niet. We blijven niet voor de pelgrimsmis, maar gaan door naar het museum.

Inmiddels regent het pijpestelen. We zijn zo blij dat we gisteren zijn aangekomen in de zon! Gelukkig vermaken we ons een tijdje in het museum. Het bevat vooral oude beelden van de gevels, de kerkschatten en tapijten. Ook is er een interessante tentoonstelling over het werk van Mestre Mateo, de belangrijkste beeldhouwer/architect van de Kathedraal.

Dan is het lunchtijd. We hebben besloten gebruik te maken van de lunchopeningstijden, zodat we vanavond niet hoeven te wachten tot de restaurants open gaan.

Na de lunch kopen we wat souveniertjes en brengen deze terug naar de kamer. Het is half vijf. De meeste cafés en winkels zijn dicht. We snappen echt niks van die Spaanse tijden. Gelukkig is een nieuw pelgrimsmuseum open. Dus besluiten we even te gaan kijken. 

Het blijkt best een uitgebreid museum over de geschiedenis van pelgrimages, het ontstaan van de pelgrimstocht naar Santiago, de legende, de Kathedraal etc. Een erg leuk en informatief museum. We houden het er lang genoeg vol totdat de ‘bierbar’ van Santiago open gaat.

Een leuke bar met goede muziek en voor Spaanse begrippen veel soorten bier. Maar voor speciaalbier hoef je niet naar Spanje! We zijn de enige gasten en blijven dat totdat we weer weggaan. Die Spaanse tijden weer hè!

Nu nog even wat administratie bijwerken op de kamer. Volgens de routegids hebben we over de Camino 307 km afgelegd. Dimitri heeft uitgerekend dat we, met heen en weer lopen, boodschappen etc erbij deze vakantie het volgende hebben gelopen:

518.878 stappen

3.558 meters omhoog (en ook vast vergelijkbaar naar beneden)

425,95km….