Etappe 16 Catoira -Padron

Etappe 16 Catoira -Padron

We hebben voor de verandering weer een keer ontbijt bij de kamer inbegrepen. Omdat we vandaag maar 14 km hoeven doen we vooral rustig aan. Eerst uitgebreid ontbijt dus. Lekker met yoghurt en fruit!

Na het ontbijt hebben we ook geen haast, maar de zon schijnt buiten en lokt ons! Dus rond elf uur gaan we op weg.

Het eerste deel van de route is prachtig. We lopen eigenlijk direct vanuit het hotel maar de rivier en blijven deze door een mooi park volgen. Regelmatig over best gladde planken. We schieten dus nog niet echt op.

Na een paar kilometer komen we bij een stel historische ruïnes. Twee torens, het is me niet helemaal duidelijk hoe oud ze zijn, maar er stonden hier al gebouwen in de tijd van de Romeinen en later zijn de Vikingen hier geweest. Een mooie plek om even rond te kijken.

We lopen verder over de planken door een mooi stuk bos en blijven de rivier volgen. Onderweg komen we steeds kruizen tegen die op rotsen in of bij het water zijn geplaatst. Langs deze route zou Jacobus (die van Santiago) Spanje zijn binnen gekomen. We pauzeren bij een van de kruizen.

Als we het bos uitkomen is er een kort klimmetje naar een dorp. Na het dorp komen we op een weg langs het spoor. Deze weg zullen we kilometers lang volgen. Onderweg komen we niks tegen. Een beetje saai, maar niet echt vervelend. We kunnen wel even lekker doorlopen over de rechte asfaltweg.

Na ruim een uur verlaten we het spoor om door dorpjes en industrie gebied weer terug te keren naar de rivier. Hier komt ook de Centrale route er weer bij (of eigenlijk komen wij weer op de Centrale route na onze Variante Espiritual). Ook de boot zet hier de pelgrims af die in Vilanova de boot hebben genomen.

Hier steken we de rivier over. Aan de overkant is een cafeetje en nemen we even pauze. Het is nog een klein stukje naar Padron, ons eindpunt voor vandaag. We volgen weer de bekende gele pijlen en schelpen.

Het appartementje waar we hier vannacht slapen, ziet er weer netjes uit! We droppen onze spullen en gaan het stadje in. Padron is een belangrijke plek in de legendes rondom Jacobus. Hier zou hij aan land zijn gekomen en zijn eerste preek hebben gehouden. Ook zijn lichaam zou na zijn dood hier aangekomen zijn met een paar van zijn discipelen. We bezoeken de aan Santiago gewijde kerk en halen hier een stempel.

Vervolgens gaan we op zoek naar de plek waar hij zijn eerste preek hield. Op een berg boven de stad. Dat is dus weer even klimmen, maar het is de moeite waard. Het is een prachtige plek, met een klein kerkje en een monument op een rots.

We sluiten de dag weer af met ons eigen tapas plankje in het appartement! Morgen komen we aan in Santiago!