Etappe 14 Armenteira – Vilanova de Arousa

Etappe 14 Armenteira – Vilanova de Arousa

Als we wakker worden zijn al onze kleren aardig opgedroogd vannacht! Ook buiten is het droog. Na een ontbijt gaan we weer vol goede moed op pad. Vandaag is het voornamelijk omlaag over wat een van de mooiste stukken van de Camino wordt genoemd!

We volgen eerst de route naar het klooster beneden in het dorp. Een prachtig oud klooster, waar je als pelgrim kan slapen, maar dat was een hoop gedoe om te reserveren. Dus zijn wij uitgeweken naar ons ‘huis’. Helaas is de info bij het klooster nog dicht en kunnen we geen stempel halen. We kunnen wel even binnen kijken. Een mooie oude kerk en kloostergang!

We lopen verder en gaan al snel de route de piedra e da agua op, oftewel van steen en water. We lopen direct een bijna sprookjesachtig bos in langs een beek, met overal groen mos en watervalletjes. Het is prachtig, maar echt doorlopen doen we hier niet vanwege de stenige paden en omdat we overal stil staan om te kijken en foto’s te maken. Onderweg staan langs het water vele oude ruïnes van watermolens, ooit gebruikt om hout te zagen en bewerken. Nu vooral idyllische gebouwtjes overgroeid met mos en varens.

Na een paar kilometer wordt het riviertje wat minder spectaculair, maar blijven we de loop volgen. Uiteindelijk mondt het uit in een grote rivier, die we vervolgens weer blijven volgen door wijngaarden vol met druivenranken.

Na ongeveer 12 kilometer verlaten we de rivier. Wij zijn wel toe aan een pauze en vinden een klein cafeetje. Het zit vol met mensen die speciaal ‘pulpo’ komen drinken. We weten nog steeds niet wat het is. Ik ken pulpo als gerecht met inktvis, maar niet als drankje. Maar het hele dorp lijkt er voor uit te lopen. We slaan het zelf toch maar even over!

Als we willen afrekenen hoeft dat niet. De heren aan de tafel naast ons hebben ons getrakteerd! Ze willen weten waar we heen gaan en vandaan komen. Maar met onze kennis van het Spaans en hun kennis van een andere taal komen we niet heel ver. Toch is het een leuk gesprek en zijn ze erg enthousiast over onze tocht. We bedanken ze hartelijk en lopen vervolgens het dorp door. We ‘beklimmen’ de enige heuvel van vandaag en dalen daarna door de bebouwde kom af richting de kust.

Dit keer is het mooi en zonnig als we bij de zee aankomen! We drinken we iets in een van de weinige restaurantjes die open zijn. We zijn de enige gasten. Het is hier duidelijk niet het seizoen!

Langs zandstranden volgen we de kust, om niet veel verder bij Vilanova de Arousa aan te komen. Ons eindpunt van de dag. We hebben ons appartementje hier snel gevonden. Het ziet er weer heel mooi en verzorgd uit.

Na een korte stop gaan we snel op zoek naar een plekje in de zon. Als de zon wegzakt willen we boodschappen doen. Ook hier gaan de restaurants pas om 8 uur open, en we hebben geen zin om daarop te wachten. Helaas hadden we er geen rekening mee gehouden dat de supermarkt op zondag ook al om zes uur dicht gaat! Dan nog maar een laatste terrasje met zicht op de laatste zonnestralen! Daarna eten we wat we nog over hebben en de blikjes sardientjes die we bij het appartement kregen. Al met al een lekkere maaltijd!

Nu nog even wat lezen en dan slapen.