Etappe 10 Tui – O Porrinho

Etappe 10 Tui – O Porrinho

De hele nacht hoost het van de regen. De komende dag heeft de ergste voorspelling van de hele week. Alleen maar regen. Het meeste valt in de ochtend, dus treuzelen we met opstaan en ontbijten. Om elf uur moeten we de kamer uit, tot die tijd doen we rustig aan.

Als het even wat minder lijkt te regenen gaan we op pad. Eerst met de poncho’s aan, maar die zijn al gauw veel te warm. En het lijkt droog, dus die pakken we weer in.

Het eerste stuk als we Tui zijn uitgelopen is mooi landelijk. Met wijngaardjes, oude stenen muurtjes, kerkjes en een oude Romeinse brug. We hebben het ondanks de dreigende regen best naar ons zin.

Het volgende stuk is langs de weg, een saai stuk om de snelweg te passeren. En natuurlijk gaat het ook weer regenen. We lopen met paraplu, dat is toch prettiger dan een poncho en hopelijk houdt het snel weer op.

Na het saaie stuk weg lopen we een mooi bos in. Het gaat nu steeds harder regenen. Hierdoor ruik je wel heel sterk de eucalyptus bomen. We passeren een oude brug waar ooit een heilige iets heeft meegemaakt (ik ben vergeten wat). Er is een mooie rustplaats bij, maar deze is net als wij een beetje weggespoeld. Het is ook geen weer om buiten te pauzeren, dus lopen we verder door een prachtig bos met een beekje. Door de vele regen is het beekje wel meer een soort modderstroom geworden!

Onverwacht komen we bij een dorpje en bij een cafeetje. Er zijn hier meer pelgrims aan het schuilen. Tijd voor een pauze, even uit de regen!

Na het dorp gaat het verder over rustige land weggetjes en door bos. We komen bij een keuze punt: door het bos en over land weggetjes (6,5 km) of door industriegebied (5 km). Geen moeilijke keuze!

Het eerste stuk door een nationaal park is prachtig! Langs een beek en over oude stenen bruggetjes. Daarna over rustige land weggetjes. Het is zowaar bijna droog! En even hopen we droog in O Porrinho aan te komen.

Esther heeft inmiddels helaas behoorlijk last van haar knie. Er waren niet echt heuvels vandaag, maar blijkbaar toch meer dan verwacht en zonder stok gaat dat dus niet goed 😢 Het laatste stuk gaat dus wat langzamer. En de laatste kilometers O Porrinho in langs een autoweg zij ook niet zo leuk. Gelukkig komen we een cafeetje tegen om nog even wat moed te verzamelen voor het laatste stuk. De rust helpt en rond vier uur zijn we bij onze kamer. Een gloednieuwe kamer, met kitchenette en een heerlijke douche. Dat laatste is na een dag lopen in de regen heel belangrijk!

We zetten de airco op 25 graden om alle natte kleren een beetje te drogen, en gaan zelf boodschappen doen. De winkelstraat waar we aan zitten is best leuk! We vinden een biercafe met wat lokale biertjes op het vat en drinken daar wat. Vanavond eten we op de kamer onze eigen tapas: kip vleugels van gisteren, tonijnsalade, sardientjes die we al een week meezeulen en een worstje wat ook al een paar dagen in de rugzak zit! Dat scheelt morgen een hoop gewicht 😁

Door de warmte in de kamer en de hele dag door de regen lopen, zijn we een beetje rozig geworden. Ik denk dat we lekker slapen vannacht! Wel met de airco (dat is hier ook de verwarming) weer op een normale stand 😅