Etappe 5 Marinhas – Viana de Castelo

Etappe 5 Marinhas – Viana de Castelo

Etappe 5 Marinhas – Viana de Castela

We doen deze ochtend rustig aan. Eerst goed ontbijten, want dan lopen we beter. Er zijn nog bonen over van gisteren, dus Esther neemt een Engels ontbijt met ei, spek en bonen. Even het ontbijt wat laten zakken en dan op weg.

De route heeft vandaag twee heuvels, dus Esther haalt de wandelstok erbij. Er zit nog een knieblessure van afgelopen zomer die vooral bij omhoog lopen opspeelt, dus hopelijk helpt de stok.

We lopen de eerste vijf kilometer door dorpjes op de flank van een heuvel. Beneden zien we af en toe de oceaan liggen, maar verder vooral landbouwgrond en bebouwing.

We houden een korte koffiepauze bij een kapelletje met een pelgrimsbeeld erbij. Na deze stop lopen we niet lang daarna een bos in en hoog boven langs een rivier. We lopen langzaam naar de rivier toe en steken deze op een gegeven moment over.

We zijn nu op het laagste punt aangeland en moeten vanuit hier in een keer door naar het hoogste punt; een kerk gewijd aan Jacobus (St. Iago). Het is de oudst bekende plek buiten Spanje met een Jacobus verering.

Het is een pittige klim, zeker omdat de zon inmiddels aardig zijn best doet. Een beetje verhit komen we boven aan. Eerst maar even wat bijkomen en eten. Het ontbijt hebben we inmiddels weer opgebrand. Van de knie heeft Esther met hulp van de stok weinig last, dus dat is mooi. Bij het kerkje ligt ook een stempel en er zijn mooie toiletten. Je kunt een pelgrim bijna niet blijer maken 😁

Na de pauze lopen we verder door eucalyptus bos. Het is een prachtige route met mooi uitzicht.

In het dorpje Chafe drinken we nog wat en verzamelen we moed voor de volgende ‘beklimming’. De heuvels zijn nog helemaal niet hoog, maar het is wel weer even wennen met bepakking. In totaal hebben we vandaag zeker 250 meter gestegen. Onze app op de telefoon vindt dit echter hooguit 30 verdiepingen 😳. Blijkbaar zijn de verdiepingen in Portugal een stuk hoger dan bij ons!

Zonder al te veel problemen komen we ook de tweede heuvel op. Onderweg lopen we nog langs een oude wasplaats waarvan ze het plafond prachtig hebben beschilderd.

Beneden zien we onze eindbestemming al liggen. De afdaling langs de weg en de buitenwijk door, ook langs een drukke weg, zijn niet zo spannend. De lange brug van 500 meter over de rio Lima is dat wel, maar ook hier langs een drukke weg.

Het hotel ligt aan de kant van de stad waar we binnenkomen, en is snel gevonden. We zoeken nog een plekje buiten in de zon totdat deze wegzakt achter de huizen. Zonder zon is het snel erg koud.

Voor het avondeten kiezen we deze keer voor Portugese tapas. Erg lekker, maar ook best machtig! Het is goed dat we zoveel lopen, anders komen we veel zwaarder terug dan we weg gingen. Nu lekker slapen, want morgen wacht er weer een ‘berg’.