Etappe 3 Labruge – Agucadoura

Etappe 3 Labruge – Agucadoura

We hebben goed geslapen. Wel moest de verwarming aan, want het koelde vannacht af naar een graad of twee. In de ochtend weer rustig wakker worden. We hebben geen haast, en we ontbijten pas om half negen.

Het ontbijt is heel erg uitgebreid, met croissantjes, broodjes, taartjes, ei, yoghurt, fruit etc. Zo veel dat we het echt niet op kunnen. Als we vertrekken krijgen we nog een stempel en een knuffel van de eigenaresse. Wat een enorm enthousiaste vrouw!

We gaan op weg. Het eerste stuk hebben we gisteravond al gelopen voor de zonsondergang, maar de trappen lijken toch hoger na het stevige ontbijt en met rugzak! We volgen weer de houten paden, met af en toe een slaperig vissersdorpje onderweg.

We komen door een stuk met zandduinen, die op sommige plekken de paden hebben overgenomen. Het is dus af en toe toch nog door het zand ploeteren.

In de verte zien we Vila do Condo al een tijdje liggen. Een grote stad waar we langs moeten. Door buitenwijken lopen we naar het centrum. Bij binnenkomst van de stad ligt een enorm indrukwekkend klooster. Ook heeft de stad prachtige bewaard gebleven aquaducten, die we vanuit de verte overal bovenuit zien steken.

We lopen langs de VVV voor een stempel in ons pelgrimspaspoort. Vervolgens keren we weer snel terug naar het strand. Ondanks dat de stad een lange weg langs de kust heeft, wordt er niet echt gebruik van gemaakt. We hadden een hoop restaurants verwacht, maar erg veel is er niet. We zijn wel toe aan een pauze en gaan dan maar bij het eerste dat we tegenkomen wat drinken.

Ve vervolgen onze weg langs de haven en lopen al snel het aangrenzende Pavoa de Varzim binnen. Hier wel veel appartementencomplexen en strandtenten. De appartementen lijken grotendeels leeg (waarschijnlijk vakantiewoningen) en veel strandtenten zijn nog dicht. Het is natuurlijk ook pas februari!

Er staat vandaag een koude wind, dus we lopen snel door. Als we de stad en de appartementencomplexen hebben verlaten lopen we weer over de houten paden langs het strand. Vlak voordat we bij onze bestemming zijn willen we lunchen, zodat we vanavond de tijd aan onszelf hebben. Ik had een restaurantje gevonden via Google maps. De eigenaresse spreekt alleen Portugees, maar we moeten mee de keuken in om te kijken wat ze heeft. We kunnen kiezen uit 1 gerecht 😁 Het is kip met champignons, rijst, gebakken aardappelen en sla. Het is eenvoudig, maar enorm lekker. We zitten nu uit de wind, en dan kan de jas ineens makkelijk uit. We eten op ons gemak, want inchecken kan toch pas vanaf drie uur.

Na de lunch is het nog maar een paar honderd meter. We slapen in een guesthouse dat zich volledig richt op pelgrims. De kamer is eenvoudig, maar voldoet verder prima. En voor twintig euro mogen we niet klagen.

We lopen terug naar het strand voor een laatste drankje. We denken dat het leuk is om over het strand terug te lopen, maar dit is geen Noordzeestrand waar je kilometers op kunt lopen! Het zand is zacht en loopt de hele tijd schuin af. Na nog geen honderd meter geven we het op. We snappen ineens al die houten paden 😂 Op het strand ga je niet voor je lol lopen.

Terug op de kamer eet Esther nog wat ‘snackjes’. Dimitri zit nog vol van de lunch. Onze eerste ‘lange’ wandeldag zit er op.