Etappe 1 Porto -Matosinhos

Etappe 1 Porto -Matosinhos

We hebben de eerste dag een korte route gepland (ongeveer 12 km), en hoeven dus niet vroeg te vertrekken. Om negen uur zijn we echter wel klaar met ontbijten en inpakken. Dan toch maar op weg!

We lopen voor het laatst van ons appartement richting de rivier en volgen deze richting de uitmonding in de Atlantische Oceaan.

Het is prachtig mooi weer, en ondanks dat het maar een graad of 12 is, hebben we het behoorlijk warm in de zon! We lopen voornamelijk langs een weg, maar dat stoort niet echt. Aan de andere kant steeds de rivier.

Hoe meer we de kust naderen, hoe meer palmbomen er komen. Daar waar de Douro in de Oceaan eindigt ligt een pier met een vuurtoren. We lopen de pier op. De zee is rustig, maar af en toe komen er toch behoorlijk hoge golven langs. Als je op de verkeerde plek staat, ben je echt wel nat!

We volgen het pad langs het strand. Af en toe lopen we door mooie bosjes. Langs de kust liggen forten die al behoorlijk oud lijken. Er staat echter niks bij, dus we weten er verder ook niks over.

We vinden een eerste restaurantje langs het strand dat open is, en stoppen om wat te drinken. Omdat we er al bijna zijn, en pad drie uur kunnen inchecken, doen we het rustig aan en genieten van het weer en het strand. Ongelooflijk dat het pas februari is en ‘slechts’ 13 graden. Wij zitten in ons t-shirt en hebben het warm!

We lopen door langs de kust. De route heeft aan de ene kant appartementsgebouwen en aan de andere kant de zee. Het is leuk lopen en voor we het weten zijn we er al.

Het hostel is nog dicht als we rond een uur aankomen. We doden de tijd met een drankje in een restaurant wat niet helemaal iets voor ons is, maar we zitten buiten in de zon, dus wat maakt het uit.

Als we kunnen inchecken krijgen we volgens mij een kamer upgrade. We hebben nu een kamer met keukentje! Heel handig om wat uitgebreider te ontbijten! Een goede bodem is het halve werk als je wandelt.

We doen nog wat boodschappen en een drankje in een strandtent. Nu merken we goed dat het nog geen zomer is. Met de zon die al gaat zakken en een fris windje koelt het snel af. Dan maar op zoek naar een plek om wat te eten. We vinden een leuk visrestaurant en kiezen voor een mixed-grill van vis. Het is echt heerlijk! We sluiten af met een apart drankje ‘on the house’. Het lijkt een huisbrouwsel met flink wat alcohol. Niet echt ons ding, maar we worden er lekker warm van 😉 De zon is inmiddels weg, en dan koelt het ineens flink af. Maar wie had gedacht dat we hier in februari al buiten zouden eten!

We lopen terug naar onze kamer. Uiteindelijk toch bijna 20 kilometer gemaakt van een route van 12 kilometer 😂 We zijn best moe en gaan zo ongeveer met de kippen op stok!