Dag in Porto

Dag in Porto

Vandaag hebben we nog een ‘vrije’ dag in Porto. We hebben een stadswandeling gepland en verder zien we wel.

We beginnen bij de Kathedraal. Hier halen we ook ons pelgrimspaspoort op (Credentiale) waarin we gedurende de weg stempels verzamelen. Aan het eind krijgen we op basis van deze stempels een oorkonde, maar het verzamelen is ook gewoon leuk en een mooi aandenken aan de reis!

De Kathedraal heeft een prachtige binnenplaats met overal blauwe tegelplateaus die kenmerkend zijn voor de Portugese bouwstijl. We beklimmen de toren en kijken helemaal tot aan de Atlantische Oceaan, waar we morgen heen lopen.

We besluiten de bovenste verdieping van de dubbele brug over de rivier te nemen om van het uitzicht op de oude stad te genieten. Na een korte pauze lopen we terug naar het plein bij de Kathedraal. De tourgroepen zijn inmiddels ook wakker geworden en het is behoorlijk druk op het plein.

Vanaf hier start ook de Camino en we maken een foto met onze eerste afstandsmarker; 248 km naar Santiago. Dit is via de kortste route, wij zullen er iets meer lopen.

We volgen de gele pijlen door smalle straatjes en langs monumentale gebouwen naar beneden. Daar verlaten we de route weer. Morgen pikken we hem hier weer op. Wij gaan weer terug omhoog om nog wat andere bezienswaardigheden te bezoeken. Porto ligt tegen een heuvel gebouwd en we maken hier aardig wat hoogtemeters.

Na het rondje langs de belangrijkste hoogtepunten gaan we even zitten om een beroemde lekkernij van Porto te proberen; de Pastel de Nata. Een met room gevuld deegbakje wat het midden houdt tussen een Tompouce en een Crème Brûlée. Lekker is het wel!

Omdat het nog vroeg in de middag is, besluiten we naar een Porthuis te gaan om een rondleiding met proeverij te doen. We hebben geen verstand van Port en besluiten bij Calem te gaan kijken. De eerste Engelse rondleiding is pas over twee uur, dus brengen we de tijd door op een terrasje in de zon.

De rondleiding is erg informatief! We weten inmiddels in ieder geval een hoop meer over Port. De twee wijnen die we proeven zijn ook erg lekker, en we nemen een klein flesje mee ‘voor onderweg’. Toch nog een souveniertje uit Porto. Ik vermoed dat deze echter na een paar dagen weldoordacht is, want we gaan er niet drie weken mee sjouwen.

We eten bij de waterkant. Het is nog even wennen dat de meeste restaurants pas later op de avond open gaan. Na zo’n hele dag rondlopen willen we eigenlijk snel eten en naar bed. Gelukkig gaat de bediening wel snel en zijn we na een uurtje, en weer erg lekker eten, weer klaar. Snel terug naar de kamer. Morgen gaat het voor ons pas echt beginnen!