Laatste oefening voor de Camino

Laatste oefening voor de Camino

Het is 18 februari. Over een week vertrekken we naar Portugal voor onze Camino vanuit Porto naar Santiago. We hebben ons goed voorbereid. Om ook nog een beetje het vakantiegevoel te hebben, lopen we geen lange afstanden en beginnen we rustig. De eerste dagen nog geen vijftien kilometer per dag. Daarna gaan we naar wat meer ‘normale’ etappe-afstanden.

Voorafgaand lopen we in Nederland een aantal keer met onze bagage. Zo went ons lichaam aan het gewicht en kunnen we straks meer genieten van de wandeling en de route. Onze tas is al gepakt met alles wat we denken nodig te hebben. We komen uit op ongeveer 12 kilo per persoon, wat we een mooi gewicht vinden.

Een finale repetitie houden we in de heuvels van Zuid Limburg. Vanuit Slenaken lopen we een Trage Tocht van 17 kilometer, met een aantal heuveltjes erin.

De weersvoorspelling is bewolkt, met kan op een bui. Bij het vertrek uit Slenaken begint het al snel te miezeren. Nog niks om ons zorgen over te maken. Dan wordt het droog en lopen we door de prachtige heuvels van Zuid Limburg. Er zitten wat pittige klimmetjes tussen. Dan voel je direct dat je een zwaardere rugzak op hebt. Zolang je vlak loopt, merken we er eigenlijk weinig van. We zijn wat dat betreft al voldoende getraind.

Helaas gaat al snel harder ‘miezeren’. Regen kun je het niet noemen. Maar in combinatie met de wind en een onbeschutte route ‘boven op een berg’ worden we toch al snel nat.

We lopen door bos en velden, omhoog en omlaag. Soms met pittige stijgingen. Als het even droog is pauzeren we op een omgevallen boom in het bos. Veel cafeetjes komen we onderweg niet tegen, en het is niet erg lekker weer om zelf ergens wat langer te blijven zitten.

Onderweg stuitten we nog op een carnavalstocht. Al van verre horen we de muziek, en hopen we dat we er omheen lopen. Maar uiteindelijk gaan we dwars door de optocht heen. Gelukkig voor ons staat de optocht helemaal stil, en is het niet moeilijk om er langs te komen. Nog tot ver voorbij het dorp horen we de muziek en zien we de slinger van traktoren en praalwagens op de weg.

We lopen vlak langs Slenaken (600 meter volgens een bordje), terwijl wij nog een extra lus aan de andere kant van het dorp gaan maken. Het is een prachtig stuk, maar in ons hoofd zijn we er bijna en de regen begint na een paar uur toch ook wel een beetje vervelend te worden. Uiteindelijk komen te toch wel koud en vermoeid weer in Slenaken terug, waar we snel een café induiken om een beetje warm te worden.

Het weer zat niet zo mee vandaag, maar verder was het een geslaagde generale repetitie. De rugzak levert weinig problemen op, ook niet bij heuvels. We konden goed doorlopen, zelfs zonder een noemenswaardige pauze. We gaan dus vol vertrouwen onze laatste week in voor de vakantie. Klaar voor de Camino!