Dutch Mountain Trail: Kerkrade-Vaals

Dutch Mountain Trail: Kerkrade-Vaals

Vandaag een relatief korte etappe. Dat is maar goed ook, want alles bij elkaar zijn we bijna twee uur onderweg om bij het beginpunt te komen. En dat terwijl het hemelsbreed iets van 15 km is. Maar goed. Dit was ook de langste ‘aanloopreis’ van deze week.

We starten weer bij het station. We lopen door een mooi parkbos Kerkrade uit. Zodra we de stad uit zijn lopen we Duitsland in. We lopen door heuvels langs een beek. Alleen blijken we aan de verkeerde kant te lopen. Gelukkig is de beek ondiep en kunnen we gemakkelijk oversteken. Voor de route maakt het niet veel uit, want beide paden komen op dezelfde plek weer uit. De ‘goede’ route is echter heel veel mooier. We lopen langs de beek door een prachtig bos! Echt zo’n sprookjesbos, met ook nog een kasteelhoeve! Dat hadden we nietvwillen missen.

Vervolgens lopen we door velden en akkers met graanrollen tussen de windmolens door. Ook een prachtig stuk. Op een bankje eten we een broodje en drinken we koffie. We lopen langs een tankverdedigingslinie uit de oorlog, met allemaal betonnen ‘punten’. De route is heuvelachtig, maar nergens zwaar. Ongemerkt gaan we richting de Schneeberg, onze volgende ‘summit’.

Voordat we aan de ‘beklimming’ beginnen stoppen we nog even bij café Belle Vue. Hier blijken we eerder te zijn geweest, jaren geleden toen we een weekend in Vaals waren! Leuk om er nu onverwacht weer langs te lopen. Toen was het koud en nat, nu prachtig mooi weer!

Na de stop lopen we rustig de Schneeberg op. Het loopt niet moeilijk en we genieten van het uitzicht over het dal. In de verte al de Vaalserberg, waar we morgen overheen gaan.

Met een kort maar krachtig klimmetje door het bos staan we boven. We liepen duidelijk aan de goede kant omhoog, want omlaag is het een stuk steiler! Eenmaal beneden lopen we al snel Vaals in. De route loopt niet echt door het centrum, dus we wijken wat af om bij de bus te komen. De bus blijkt zelfs helemaal door te rijden tot bij de camping! Dat scheelt toch weer een paar kilometer. Uiteindelijk hebben we zo’n 18 km gelopen, zonder al te veel moeite. Een relaxte dag dus. Het opknippen van de eerste etappe was een goed idee!