Dutch Mountain Trail: Vaals – Gulpen

Dutch Mountain Trail: Vaals – Gulpen

We pakken in de ochtend de bus naar Vaals en stappen uit waar we gisteren zijn geëindigd. In plaats van langs de weg lopen we via het dorp naar de route toe. Als we deze hebben gevonden beginnen we vrijwel meteen aan de beklimming van de Vaalserberg. Deze berg is echter geen onderdeel van de ‘Seven summits’, dus een beetje een bonus berg. Hoe dan ook is het best even aanpoten naar boven, zeker nog zo vroeg in de ochtend!

Bovenop toch maar even stoppen voor koffie en vlaai, ook al zijn we pas een uurtje onderweg. Dan volgt een prachtige wandeling op en neer door de heuvels met bossen. Onderweg zijn er diverse mooie uitzichtpunten.

We blijven de hele dag steeds klimmen en dalen, dus best een pittige wandeling! We lopen het eerste deel voornamelijk door bossen, met hier en daar een ‘bergweide’.

Als we het bos verlaten dalen we af naar het ‘wijndorp’ Wahlwiller ( dat ligt ondanks de Duits klinkende naam gewoon in Nederland). We klimmen weer omhoog en volgen een stuk de ‘wijnroute’ langs een aantal wijngaarden. Bij een van de wijngaarden staat een bankje en houden we even pauze.

Vlak voor het eindpunt beklimmen er nog een ‘summit’; de Eyserberg van 197 meter hoog. Het is best een pittige klim. Boven aangeland lopen we een rondje door het bos op de berg, voordat we afdalen richting Gulpen.

Aan de rand van Gulpen kunnen we via de hoofdweg het stadje inlopen, of nog wat verder de route volgen en halverwege doorsteken naar de hoofdweg. We doen het tweede. Ik had echter niet gezien dat we met dit ‘extra’ stukje gelijk nog een extra ‘summit’ aan de route toevoegen; de Gulperberg. Dat was nog even aanpoten!

Gelukkig zaten we vanaf de berg ook weer snel in het centrum, want we hadden besproken bij het Gulpener Brouwlokaal om wat te eten. Dit is het proeflokaal van Gulpener Bier. Een mooie lokatie! We eten al vroeg, want van wandelen wordt je hongerig. Daarna lopen we nog het stukje terug naar de camping. Al met al gaat de teller richting de 30 km! En meer dan 100 verdiepingen geklommen. Pittig dagje dus.