Jacobspad: Roermond – Thorn

Jacobspad: Roermond – Thorn

Ik ben vroeg wakker. De hotelkamer is in het centrum van Roermond en daar gaan ze dus al heel vroeg restaurants bevoorraden en straten schoonmaken. Dan maar lekker op tijd weg! Ik heb geen deadline vandaag, want ik loop terug naar huis.

Mijn humeur is na de lange en haastige etappe van gister weer een stuk beter. Roermond ligt nog lekker rustig in de ochtend zon. Via de voorstad Sint Jacob loop ik de stad uit. Hier stond vroeger ook een pelgrims opvang, maar deze is al lang weg.

Ik loop door de buitenwijk Herten. Vlak langs de Maasplassen en zo te zien geliefd onder de wat rijkere Roermonders. Je kijkt je ogen uit! Het ene huis nog mooier dan het ander.

Na Herten volgt een bijzonder stuk langs het water. Je loopt vlak achter een industriegebied langs. Aan de ene kant dus bedrijventerrein en aan de andere kant het water van de Maasplassen.

Aangekomen in Linne ben ik wel toe aan koffie. Ondanks dat ze bij hotel/restaurant De Harmonie nog niet open zijn hebben ze toch koffie en taart voor me! Leuk plekje mocht ik hier nog eens moeten overnachten!

Na Linne loop ik een natuurgebied in wat alleen voor fietsers en wandelaars toegankelijk is. Via fietsbruggen loop je hier dwars door de Maasplassen. Over een indrukwekkende waterelectriciteitscentrale uit begin vorige eeuw en een sluis.

Aan de andere kant pauzeer ik aan de waterkant in een bosje. Op de plas zit het vol met vogels. Een mooi plekje! Via de Maas en een saai stuk om de snelweg weer over te steken, kom ik in Wessem. Een mooi plaatsje met een aantal restaurants langs het water.

Vanuit Wessem is het nog een klein stukje naar Thorn. De afstand is weer niet helemaal correct, maar aangezien ik alle tijd heb is dat niet zo erg.

In Thorn stop ik eerst even bij een terras. Een drankje heb ik wel verdiend, en ook die huisgemaakte kroketten zijn heerlijk!

Na de pauze bezoek ik de kerk. Bij mijn vorige etappe toen ik hier begon, was deze nog dicht vanwege Corona. Het is een prachtige kerk. Thorn is een bijzonder stadje met een bijzondere geschiedenis. Het was vroeger een Kloosterstaatje met eigen bestuur. En bijzonder was dat het bestuurd werd door de adellijke dames van het Stift. Een soort kloosterorde waarvoor je geen kloostergeloften hoeft af te leggen en ook geen non hoeft te worden.

Vanuit Thorn loop ik naar huis. Weer twee mooie etappes van het Jacobspad afgelegd!