Wirdum – Leeuwarden

Wirdum – Leeuwarden

We slapen nog best goed in de warme kamer. Om alles droog te krijgen staat de verwarming hoog. In de ochtend een goed ontbijt en weer snel op weg. De zo’n schijnt en daar willen we van profiteren zolang het duurt.

Het eerste stuk gaat nog door de weilanden. Daarna gaat de route een grote nieuwbouwwijk in, vlak voor Leeuwarden. Vandaag is dus vooral een wandeling door de bebouwde kom.

We lopen ook vandaag weer niet ver. Rekenfoutje van mij bij de planning. Tijd genoeg dus voor een kop koffie bij de Mc. Donalds. Ze hebben hier zelfs een stempel! Het wordt nog verrassend druk voor een vrijdagochtend om half twaalf. Maar alles is strak Corona proof geregeld, en we hebben er geen last van.

Na de koffiebreak steken we een kanaal over en lopen richting de binnenstad van Leeuwarden. Onderweg kopen we een pannetje (er schijnt niks in de trekkershut te zijn) en een lading blarenpleisters voor de komende dagen. Door een lange straat met mooie huizen komen we in het centrum. De markering hebben we al even niet meer gezien. Gelukkig hebben we de route in de app. We lopen door de St. Jacobsstraat, met speciale ‘Santiago’ putdeksels. De straat wees pelgrims vroeger in de goede richting van Santiago. Wij lopen echter ‘tegen het verkeer in’ naar het Noorden.

We komen langs de Jacobijnenkerk, maar ook deze is helaas dicht. We gaan bij het ‘kantoor’ naar binnen om te kijken of ze hier wel een stempel hebben. De beheerder van de kerk neemt ons mee naar binnen voor de stempel, en geeft ons gelijk nog een rondleiding door de kerk. De eerste Oranjes, stadhouders van Leeuwarden, liggen hier begraven. Het is een mooie, sobere kerk. Wel wat anders dan al de pracht en praal die je in de katholieke kerken in Spanje ziet. Naast de kerk ligt nog het oude klooster, ook het oudste gebouw van de stad. Ook daar mogen we even kijken.

Blij dat we toch de kerk hebben gezien lopen we al snel aan de andere kant de stad weer uit. We lopen door een mooi park en zijn vervolgens al snel bij de camping waar we een trekkershut hebben. De hut is de minste van de vakantie. Er blijkt wel een pan aanwezig, en een waterkoker. We kunnen dus in ieder geval thee en koffie maken.

De hut is niet heel schoon, maar het plekje op de camping is wel mooi. Helaas heeft de regen het weer gewonnen van de zon en blijven we maar binnen in de hut. Hier geen kacheltje, dus alle kleren aan en direct na het eten naar bed. We kunnen natuurlijk in de stad eten, maar vermijden de stad toch maar een beetje. Het is hier al een stuk drukker dan de afgelopen dagen. We maken dus een lekkere verwarmende soep (daar warmt het huisje ook weer van op) en duiken dan de slaapzak in! Welterusten!