Franeker – Easterlittens

Franeker – Easterlittens

We hebben vannacht gegeten en geslapen bij Graf Café De Doelen, direct naast de Martinikerk. Helaas is de kerk op zondag en maandag dicht, dus we kunnen hem niet bezoeken.

We krijgen een uitgebreid ontbijt. Samen met een fietser zijn we de enige gasten. We doen rustig aan, want vandaag hoeven we nergens op tijd aan te komen.

Na het ontbijt checken we even de rugzak van Corrie. Die zat gisteren niet lekker, waardoor de etappe best zwaar werd. Nu lijkt alles goed te zitten en gaan we op pad.

Het waait stevig, en het miezert een klein beetje. Gelukkig lopen we het eerste stuk beschut over een fietspad tussen de bosjes. Al snel wordt het droog en lopen we de ‘weilanden’ in. Het is hard werken tegen de stevige wind in. Maar ook wel weer lekker!

In de verte zien we de kerktoren van Tzum, waar we in eerste instantie heen lopen. Een mooi kerkje op een terp, maar ook deze is gesloten. Bij de bakker in het dorpje kunnen we een stempel halen: dicht op maandag! De stempelkaart wordt vandaag dus niet echt aangevuld.

We rusten even uit de wind op een picknick bank bij de bakker. Dan zijn we weer klaar voor het tweede stuk. De rugzak zit vandaag goed en het lopen gaat lekker!

We lopen wederom door weilanden met prachtige boerderijen langs de wegen. De wind is wat gaan liggen, dus we wagen het op een pauze in het gras. We eten een broodje dat we vanochtend bij het ontbijt over hadden en genieten van de wijdsheid om ons heen.

Als het broodje op is hebben we precies lang genoeg gezeten. We beginnen af te koelen, dus snel verder op weg. De volgende kerktoren waar we ons op richten is Windsum. Hier moeten we ook wat boodschappen halen voor de komende dagen, want veel komen we onderweg niet tegen.

Bij het theehuis kunnen we een stempel halen, maar natuurlijk is ook dit dicht en als we aanbellen doet niemand open. Helaas weer geen stempel.

De laatste twee kilometer lopen prachtig langs het water. Om in Easterlittens te komen moeten we een steil bruggetje over. Om bij de camping te komen nog een! Het dorp ligt op een kruising van twee vaarten en lijkt in de zomer een geliefde plek te zijn voor watersporters. Nu is het echter uitgestorven.

We slapen vannacht bij camping It Kruswetter in een trekkershut. We zijn net op tijd binnen, want het begint te regenen. Wij zitten inmiddels lekker droog met een kopje thee!