GR5 Dudelange (Luxemburg) naar Salonnes (Frankrijk) – zomer 2013

GR5 Dudelange (Luxemburg) naar Salonnes (Frankrijk) – zomer 2013

Na de eerste dagen alleen te hebben gelopen met mijn tent sloot ik in Dudelange aan bij Op Stoute Schoenen. Ik was de groep onderweg al tegengekomen, want we volgden tenslotte dezelfde route. In eerste instantie wilde ik vanaf Spa al met Op Stoute Schoenen meelopen, maar vanwege andere verplichtingen kon ik niet eerder weg. Ik sloot dus aan in Dudelange, na drie dagen met volle bepakking de laatste Belgische Ardennenheuvels te hebben beklommen. Daarna kon ik heerlijk relaxed met een dagrugzakje verder lopen, aangezien Op Stoute Schoenen de bagage vervoert. Omdat onderweg niet overal campings zijn, maken we soms gebruik van sportvelden of andere geimproviseerde campingplaatsen. Het enige vereiste is eigenlijk dat er een douche is. Zo kwamen we op bijzondere overnachtingsplekken. We volgden de GR5 van Dudelange naar Fontoy, naar Rombas en naar Lory-les-Metz. We namen een dagje rust om Metz te verkennen en liepen door naar Corny sur Moselle, Bayonville en Vilcey-sur-Trey. Van daaruit door naar Martincourt, Liverdun, Amance om te eindigen in Salonnes. In totaal 207 kilometer in twee weken. We lopen door de Luxemburgse Ardennen en ‘Klein Zwitserland’ met haar prachtige landschap van rotsen en meertjes. Dan langs de Moezel en de grens met Duistland Frankrijk in. Het noorden van Frankrijk heeft een geschiedenis met veel oorlogen, veroorzaakt door de ‘strategische ligging’ op de grens tussen Frankrijk en Duitsland. Onderweg komen we de herinneringen aan deze oorlogen veelvuldig tegen. We lopen langs oude loopgraven, militaire begraafplaatsen en een concentratiekamp. We eindigen echter weer vrolijk in het wijngebied van de Elzas in het toeristische plaatsje Ribeauville.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *