Regen en koud

Regen en koud

Zondag 17 juli
Ik hoef vandaag niet zo ver te lopen, maar wil toch bijtijds vertekken, zodat er vanmiddag tijd is om Bourges te bekijken. Het weer werkt in de ochtend nog redelijk mee. Ook hier begint het slechte weer door te dringen. Het is koud (rond de 15 graden), maar tot nog toe regent het vooral ’s nachts. Het eerste stuk loop ik nog een beetje in de zon. Wel ook weer langs asfaltwegen. Toch volg ik hier de ‘historische weg’, dus ook die neemt hier het asfalt. Ongeveer halverwege neemt de route een oude Romeinse weg, die in een rechte lijn naar Bourges loopt. Er schijnt op plekken nog de oude bestrating te liggen, maar het is lastig onderscheid te maken tussen de ‘oude’ stenen en de ‘nieuwe’ stenen. Vanaf tien kilometer afstand kun je de kathedraal van Bourges zien liggen. Het waait vandaag behoorlijk en de hele weg is wind tegen, dus zo wordt de etappe nog best pittig. In de middag slaat ook het weer om en gaat het regenen. Wel kom ik vandaag andere pelgims tegen. Opnieuw de Fransen die ik al eerder in Varzy heb gezien, en een stel Nederlanders. Zij lopen ook door tot aan Santiago, dus mogelijk dat ik hen vaker ga tegenkomen. Mooi rond de afgesproken tijd kom ik bij de kathedraal in Bourges. Ik haal een stempel bij de VVV en we bezichtigen de kathedraal. Helaas is de crypte alleen onder begeleiding te bezoeken, en daar hebben we even geen zin in. Wel voel ik me fit genoeg om nog even de 100 meter hoge toren te beklimmen samen met mijn vader. Ook nu merk ik weer hoe goed mijn conditie wordt van al dat gewandel. Zonder te stoppen en iedereen inhalend lopen we in één ruk naar boven. Het uitzicht boven is super, maar het wordt wel snel duidelijk dat het slechte weer overal om ons heen zit. Daar zijn we dus niet zomaar van af. In de middag wisselen zon en buien elkaar in snel tempo af, waarbij ook de temperatuur ineens drastisch kan veranderen. We pakken het toeristische treintje door de stad. Dit treintje rijdt langs de belangrijkste monumenten en vertelt hier een en ander bij. Heel suf, maar wel heel handig als je niet zo veel tijd hebt. Het geeft snel een goede indruk van de stad. Bourges is een leuke stad, waar nog veel meer te zien is. Je kunt hier gemakkelijk een paar dagen besteden. Ook in de omgeving, de Loire-streek, is veel te zien. Ik ben er echter deze keer om te wandelen. Alle kastelen en andere bezienswaardigheden zullen dus tot een volgende keer moeten wachten. Overigens valt het me ontzettend mee met de drukte hier. De campings zijn lang niet vol, en ook de bezienswaardigheden zijn niet overvol. Gewoon gezellig druk dus.

Maandag 18 juli
De weersvoorspellingen voor vandaag zijn matig. Vannacht heeft het weer flink geregend, en het is dan ook aardig fris in de ochtend. Ik loop vandaag een lange etappe, dus het zou wel lekker zijn als het niet de hele dag regent. In eerste instantie lijkt het allemaal mee te vallen. Het is koud en bewolkt, maar de zon kan toch af te toe wat doorbreken. Ik ga dus gewoon op weg, wel met een regencape voor het geval dat. Ik stap flink door, vanwege de kou en vanwege de totaal oninteressante omgeving. Zoals vaak bij grote steden moet je de eerste kilometers door buitenwijken om de stad uit te komen, dan over de snelweg en dan voorbij de industrie die zich rondom de stad heeft verzameld. Leuk is anders. Als ik het bos bereik lijkt ook het weer op te klaren en zit ik een half uurtje bijna in de zon uit te rusten van mijn run door de buitenwijken. Dan gaat de route een stukje door het bos. De zon heeft het al weer opgegeven en ineens barst een ontzettende bui los. Ik schuil in eerste instantie onder de bomen, maar als deze de regen niet meer tegenhouden loop ik door en vind ik een boshutje met een ‘veranda’ waar ik de bui kan afwachten. De rest van de middag wisselen zon en motregen elkaar af. Eerder dan verwacht bereik ik het eindpunt van vandaag. Maar goed ook, want de rest van de middag blijft het regenen. Ik heb inmiddels wel besloten gewoon de gekozen routegids te blijven volgen. De ‘historische weg’ maakt straks een omweg die ik niet heb ingecalculeerd. Bovendien liep deze route ook vandaag weer helemaal gelijk aan mijn route, dus ook hierbij zitten leuke en minder leuke stukken. Nu ik dat besluit heb genomen, geeft dat ook weer wat rust. Morgen trekken we weer door naar de volgende camping. De weersvoorspellingen zijn echter zo slecht, dat ik overweeg om een vrije dag op te nemen. Ik ben de afgelopen dagen genoeg natgeregend en weggewaaid om weer een hele dag in de regen te moeten lopen. Dit weer is de tot nog toe grootste beproeving van mijn tocht. Hopelijk wordt het snel weer wat beter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *