Van Siena naar Monteroni d’Arbia

Van Siena naar Monteroni d’Arbia

Ik ben al vroeg wakker. Ongeduldig om te gaan lopen. Het ‘ontbijt’ is echter pas om half acht, en aangezien ik ook niet zo ver hoef vandaag, wacht ik daar nog even op. Om kwart over acht ben ik toch echt op weg! De Via Francigena loopt langs het hotel, dus die heb ik zo gevonden. Nog een laatste keer over het Piazzo del Campo en dan door de Porto Romano de stad uit. Voor me loopt een andere pelgrim. De enige die ik vandaag een aantal keer tegen kom.

Na de stadspoort gaat het gelijk de glooiende heuvels van Toscane in. De hoogteverschillen vallen gelukkig nog mee en zijn goed te doen. Het eerste half uur vraag ik me nog af of het dit jaar allemaal zal gaan lukken en of mijn tas niet weer te zwaar is, daarna ontspan ik door de rustgevende omgeving.

Nog een keer kijk ik achterom naar Siena, wat een fijne stad. En leuk om er na een jaar weer terug te zijn.   Dan ga ik op in het typisch Toscaanse landschap. Het eerste stuk is prachtig. Eerst nog over rustige asfaltwegen, daarna over grindpaden. Het isnog niet te warm en in de heuvels geeft de wind wat verfrissing. Ik merk wel dat ik nog aan de warmte moet wennen. Mijn hoofd wordt knalrood, ondanks dat ik het zelf niet bijzonder warm heb.

Als ik Isola d’Arbia nader gaat de route eerst eenstuk langs de weg, wel nog over een mooi voetpad. Daarna door saai industrieterrein en door de berm van de weg. In Isola d’Arbia is het eerste en enigste cafeetje voor vandaag. Een korte stop dus voor koffie en toiletbezoek. Ik heb er dan al 11 km op zitten volgens mijn gloednieuwe ‘activity tracker’. Volgens mijn berekeningen zou vandaag een kilometer of vijftien zijn, maar dat lijkt niet helemaal  te kloppen als ik op de kaart kijk. Ik lijk op de helft!   Na het dorpje gaat het direct weer de fraaie heuvels in, met gelijk de ‘zwaarste’ klim van vandaag. Een prachtig uitzicht boven, maar het voelt toch een beetje stom als de route gelijk weer omlaag gaat richting hetzelfde dal.

Onderweg veel fietspelgrims. Die gaan natuurlijkharder dan ik en halen me allemaal in. Dat valt meer op, maar je ziet ze waarschijnlijk niet meer terug!  Als ik een bankje tegenkom neem ik een wat langere lunchpauze. De pelgrim van vanmorgen haalt me in (ik had hem eerst ingehaald). Hij gaat ook door naar Rome, dus mogelijk kom ik hem deze weken nog vaker tegen.

Al snel na mijn pauze volgt de afslag naar Monteroni d’Arbia, waar ik vannacht zal slapen. Het dorp ligt iets van de route, dus ik moet de VF even verlaten. Het dorp zelf stelt niet veel voor. Mijn hotel blijkt nog een eind na het dorp te liggen. Het is geen bijzonder hotel, maar een soort Formule 1 hotel lang de doorgaande weg die iets verderop ligt. Overigens niet een erg drukke weg op het moment. Daar aangekomen is de kamer prima. Het hotel ligt naast de supermarkt, dus vanavond heb ik ook wat te eten!

Volgens mijn activity tracker heb ik 20 km gelopen, en zo voelt het ook wel. Ik had dus net zo goed over de VF door kunnen lopen naar de ‘officiele etappeplaats’. Maar goed, dat voorzie je niet als je vooraf alles plant en reserveert. Ik ben nu wel overal verzekert van een bed, en niet aangewezen op herbergen. Dat is me ook wel wat waard! De werkelijkheid is meestal toch anders dan op de kaart. Ik ben wel blij dat ik er ben. Morgen wordt het dan wel een kortere dag, maar dat is ook wel lekker!   Voor vanavond een salade met bonen en tonijn gekocht, daar kan ik weer even op vooruit. Ik zit nu nog wat in de ‘tuin’ van het hotel. Het dreigende onweer lijkt voorbij te trekken, dus ik blijf hier nog even hangen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *