Etappe 1

Etappe 1

Op 19 november, mijn verjaardag, start ik in Amsterdam met het Pelgrimspad. Het is de bedoeling dat ik in de weekenden naar Den Bosch loop. Van daaruit start ik op 28 april op weg naar Santiago de Compostella in Spanje. De planning is daar eind september dan aan te komen.

De eerste etappe start bij Amsterdam Centraal en gaat vervolgens dwars door het centrum van Amsterdam. Onderweg bezoek ik Onze Lieve Heer op Zolder, kom ik langs het Begijnhof en stop ik nog bij het Bijbels museum. Allemaal bezienswaardigheden die passen bij het thema van deze tocht: pelgrimage. De pelgrimsroute naar Santiago staat voornamelijk bekend als christelijke bedevaartsroute uit de Middeleeuwen. De meeste moderne pelgrims, waaronder ook ik, hebben echter geen religieuze beweegredenen. Waarom ga je dan wel vier maanden lopen? Dat is een lastige vraag: om eens iets heel anders te doen, om van alles een tijd weg te zijn, omdat een paar weken lopen altijd naar meer smaakt, omdat je toch op zoek bent naar ‘iets’. Allemaal redenen die meespelen. Belangrijkste reden is dat het voelde dat ik dit wil doen. In veel literatuur wordt het ‘de roeping’ genoemd: de roep van Jacobus (de apostel die volgens de overleveringen in Santiago ligt begraven).

Maar goed. Het stuk door Amsterdam loopt rustig. Ik ben nog wat moe, aangezien ik de avond ervoor naar een concert van Prince ben geweest. Ik kom dan ook wat moeilijk op gang. Pas na een grote kop koffie bij de Bijenkorf gaat het weer een beetje.


De route voert over en langs de grachten, en vervolgt door het Vondelpark en langs het water naar het Amsterdamse Bos. Hier onderbreek ik de etappe voor een ‘wellnessdagje’ bij Spa Zuiver. Dim (mijn vriend) komt ook hierheen en samen eten we gezellig aan de Bosbaan.


Na een dagje spa ga ik helemaal schoon en vol energie weer op weg het Amsterdamse Bos is. Het is prachtig weer en ik vermaak me prima. Het bos is mooi om doorheen te lopen, en druk met joggers, gezinnetjes en andere mensen die van het mooie weer genieten. Het is ook volop herfst en de kleuren zijn prachtig. De route loopt het bos uit ter hoogte van Schiphol, waar ik dan ook op de bus stap en terugkeer naar Rotterdam. Ik ben onderweg naar Santiago de Compostella!! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *