Spirits van Wandelen

Geschiedenis

Wandelen. Iedereen doet het wel eens, maar niet iedereen heeft dan ook het gevoel dat ie ‘aan het wandelen’ is. Volgens het woordenboek is wandelen ‘op je gemak lopen’. Lopen doen we allemaal, maar meestal wordt lopen gezien als een noodzakelijk kwaad om van A naar B te komen. Het speciale aan wandelen is dus de toevoeging ‘op je gemak’. Gemak betekent ‘iets doen zonder inspanning’  of ‘ongedwongen’. Wandelen is dus ‘ongedwongen lopen zonder inspanning’.

Lopen doen we al zolang we mens zijn. We zijn het enige ras dat op twee benen loopt en er wordt wel gezegd dat de manier waarop wij lopen ons uiteindelijk tot mens heeft gemaakt.

Vroeger liep men vooral uit noodzaak. Een wandelingetje buiten maken, en dan met name in de natuur, was lange tijd gevaarlijk door de aanwezigheid van wilde dieren of rovers en ander gespuis. Ook toen waren er vast wel mensen die voor de lol een stukje gingen wandelen, bijvoorbeeld om even alleen te zijn, te praten met iemand of te genieten van de natuur. Het werd echter niet als een aparte activiteit gezien, in ieder geval niet voor zover wij dit nu nog kunnen achterhalen.

Vanaf het moment dat mensen zijn gaan schrijven vinden we ook bewijs over of en hoe mensen wandelden. Bij Griekse en Romeinse schrijvers vinden we al verwijzingen dat zij wandelden om na te denken, te studeren of te filosoferen. Er werden voor dit doel in Griekse en Romeinse gebouwen zelfs ‘wandelgangen’ aangelegd.

Vanaf het moment dat mensen meer vrije tijd gingen krijgen en de wereld buiten de dorpen en steden wat veiliger werd, gingen mensen ook voor hun lol wandelen. Er onstonden wandelverenigingen en er werden wandelroutes uitgezet. Eigenlijk wandelen we dus nog niet zo heel erg lang op de recratieve manier zoals wij dat tegenwoordig doen.

Voordelen

Tegenwoordig is iedereen er wel van overtuigd dat wandelen gezond is. Toch worden er nog regelmatig studies gedaan over hoe gezond wandelen dan wel niet is.

Wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur wordt er beter van. En dat allemaal door heel simpel elke dag minstens een half uur te lopen. Waarom is juist wandelen zo gezond, en hoe gezond is het precies? De Amerikaanse arts Mike Evans verzamelde al het onderzoek naar deze vragen en maakte er een aansprekend filmpje van dat je kunt vinden op YouTube (ga naar www.youtube.com en zoek op ‘Dr. Mike Evans’ en ’23 and ½ hours’). Zijn conclusie: dagelijks wandelen levert een drastische verbetering van de gezondheid op. (Bron: Gezondheidsnet.nl)

Ondanks dat tegenwoordig heel veel mensen wandelen, zijn er een stuk minder mensen die lange afstanden lopen. Mijn ervaring is echter dat mijn hoofd pas echt tot rust komt als ik een uur of twee heb gelopen. Dus langer lopen loont bij mij zeker!

Recent heb ik gemerkt dat voor mij een wandelweek hetzelfde rustgevende effect heeft als een meditatie retraite. Ik wil nog verder uitzoeken hoe dit komt, en hoe je zo veel mogelijk effect uit jouw wandeltocht kunt halen.